instagram
 
instagram

Društvo

Lokalni akcioni plan – putokaz u borbi za bolji položaj Roma

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 25. novembar 2021. • 16:09 •

Lokalni akcioni plan – putokaz u borbi za bolji položaj Roma

Iako o poreklu Roma i njihovoj istoriji ne postoje pisani izvori, na osnovu postojećih tragova, literature, proučavanja legendi i usmenog predanja, istraživači su saglasni da Romi vode poreklo iz Indije. Oni danas žive u svim zemljama sveta i teško je sa sigurnošću utvrditi broj, ali prema nekim procenama, samo u Evropi živi između 10 i 15 miliona Roma. Ipak, oni su u nepovoljnom položaju u skoro svim oblastima života: u obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvu, stanovanju, učešću u javnom životu, pa je Opština Novi Bečej u cilju rešavanja ovog kompleksnog problema usvojila novi, lokalni, akcioni plan koji se odnosi na period od 2021. do 2025. godine, potvrdila je Renata Kamberović, koordinatorka za romska pitanja Opštine Novi Bečej.

Kako ističe, Romi se često susreću sa diskriminacijom što predstavlja otežavajuću okolnost u potrazi za zaposlenjem, dok je koren problema u većini slučajeva nizak stepen obrazovanja na šta je i u prethodnom periodu stavljen akcenat.

U okviru projekta osmišljenog povodom Svetskog dana Roma koji, osima lokalne samouprave, podržao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, tokom septembra održana su predavanja na temu ranih brakova, kao i zapošljavanja i uspešnog predstavljanja i komunikacije sa institucijama. Projekat je krunisan prigodnim muzičkim programom održanim u dvorištu Narodne biblioteke Novi Bečej, gde su romska kultura i tradicija prikazani u najboljem svetlu.

Više o ovoj temi saznajte u sredu, 1. decembra, od 20 časova, u novom izdanju emisije “Iz mog ugla”.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena