instagram
 
instagram

Društvo

Danas se obeležava Svetski dan vlažnih područja

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 2. februar 2022. • 15:40 •

Danas se obeležava Svetski dan vlažnih područja

Drugi februar se obeležava kao Svetski dan vlažnih područja kako bi se podigla svest javnosti o značaju i zaštiti vodenih, močvarnih staništa. Ramsarska konvencija o zaštiti vlažnih područja je usvojena 02. 02. 1971. godine, pre 51 godine, u iranskom gradu Ramsaru i obezbeđuje okvir za međunarodnu saradnju i aktivnosti na nacionalnom nivou sa cilјem očuvanja i racionalnog korišćenja vlažnih područja.

Tema ovogodišnjeg Dana vlažnih područja je: „Akcija za vlažna područja –za lјude i prirodu" (Wetlands Action for People and Nature) i njome se naglašava važnost aktivnog pristupa zaštiti prirode da se osigura očuvanje i održivo korišćenje močvara za lјude i planetarno zdravlјe.

Na listu Ramsarskih područja 2014. godine uvršteno je i Slano kopovo, specijalni rezervat prirode nadomak Novog Bečeja. Prve inicijative za zaštitu Slanog kopova potiču još iz 1971. godine predlogom stručnjaka sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, za pokretanje postupka zaštite, a konačni status specijalnog rezervata Prirode kao prirodno dobro od izuzetnog nacionalnog značaja 1. kategorije dobija Uredbom Vlade Republike Srbije 2001. godine.

Slano Kopovo predstavlja Tisin fosilni meandar, odnosno geomorfološki oblik postao radom rečne vode, što znači da pripada grupi rečnih ili fluvijanih jezera. ono je, takođe, i jedno od najznačajnijih staništa ptica u čitavoj Evropi, a tokom novembra, na svom migratornom putu ka severu Afrike, gde provode zimu, na ovaj prostor sleće veliki broj ždralova iz Srednje i Severne Evrope.

U Srbiji imamo 11 Ramsarskih područja, od kojih se čak 8 nalazi u Vojvodini, a dokumentacionu osnovu za njihovu uspešnu nominaciju izradio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

 

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad