Društvo

Seoska slava u Kumanu protekla uz raznovrstan program

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 6. jun 2022. • 16:09 •

Seoska slava u Kumanu protekla uz raznovrstan program Tamburaški orkestar Kluba roditelja Kumane

Pored tradicionalnih štandova sa slatkišima i igračkama, u okviru programa ovogodišnje „Seoske slave“ u Kumanu 3. i 4. juna za meštane ovog naseljenog mesta i posetioce iz okoline pripremljen je šarenolik program koji je održan na uobičajenom mestu, u kumanačkom parku. Prvi dan manifestacije koju je ove godine organizovala opština Novi Bečej u saradnji sa MZ Kumane, bio je rezervisan za tradicionalni Dečji festival folklora „Đeram“ u organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Jovan Aćimac“ iz Kumana. Pored domaćina ovom prilikom nastupili su i ansambli kulturno-umetničkih društava „Bećarac“ iz Novog Bečeja i „Milan Ajvaz“ iz Srpskog Krstura. Za dobru atmosferu prvog dana slave u Kumanu pobrinuli su se Jelena Gerbec i Dragi Domić u okviru večernjeg koncerta.

U okviru drugog dana manifestacije u takozvanom etno-sokačetu Udruženje žena Kumane u saradnji sa drugim udruženjima žena iz okolnih mesta upriličilo je izložbu vezenih kuvarica, a ovom prilikom nagrađena su i najuspešnija udruženja u izradi istih. Treće mesto zauzele su žene iz MZ Kikinda, drugo penzionerke iz Aradca, dok su najuspešnije u izradi vezenih kuvarica bile članice Udruženja žena „Mladost“ iz Česterega. Dodeljena je i nagrada za najuređeniji štand koju su zaslužile „Livađanke“ iz Aleksandrova.

Svakako najslađi deo programa seoske slave u Kumanu iz godine u godinu jeste Dečji maskenbal za decu predškolskog uzrasta, odnosno 1. i 2. razreda osnovne škole u organizaciji Udruženja mladih „Centar za razvoj zajednice“ iz Kumana. Nakon defilea učesnika, izabrane su i tri najuspešnije maske. Prvo mesto zauzela je Sofija Teodorović, drugo Maša Radin, a treće Aleksandar Bešlin. Ovogodišnja najmlađa učesnica bila je jednoipogodišnja Nikolina Aćimac.

Centralni događaj manifestacije u Kumanu svakako je „Zlatni kotlić“, takmičenje u kuvanju riblje čorbe. U konkurenciji za najbolje skuvanu riblju čorbu ove godine bilo je 11 ekipa, a žiri u sastavu: Tomislav Subotički, Saša Dujin i Dragiša Grujić, odlučio je da prvo mesto dobije ekipa FK „2. oktobar“ iz Kumana. Druga nagrada pripala je ekipi „Štogođ“ iz Zrenjanina, dok je treći nagradu dobila ekipa „Stari šlageri“ iz Kumana.

U okviru muzičkog programa u završnici ovogodišnje slave u Kumanu nastupili su najpre tambuaraši Tamburaškog orkestra Kluba roditelja iz Kumana pod rukovodstvom Igora Adamova, nakon čega je usledio i koncert Tamburaškog orkestra „Melem“ iz Melenaca. Koncert za Kumančane i njihove prijatelje upriličio je i Tamburaški orkestar Novi Bečej pod rukovodstvom Stojana Mesaroša.

Pogledajte video prilog!

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad