instagram
 
instagram

Društvo

Dani razgovora RF PIO sa nemačkim fondom

TV Novi Bečej • Redakcija TV Novi Bečej • 28. jun 2022. • 14:53 •

Dani razgovora RF PIO sa nemačkim fondom Izvor: Pixabay

Nakon pauze prouzrokovane pandemijom, ove godine će biti nastavljeni i Međunarodni danirazgovora sa Nemačkom. Savetodavni dani predstavnika fondova penzijskog osiguranja Srbije i Nemačke biće održani najpre u Minhenu 12. i 13. jula, dok će u Srbiji gradovi domaćini biti Ćuprija – 13. septembra, i Beograd – 14. septembra ove godine.

Građani koji imaju staž osiguranja navršen u Srbiji i Nemačkoj i korisnici prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvarenih primenom bilateralnog sporazuma o socijalnom osiguranju zaključenog između naše zemlje i Nemačke na ovim savetovanjima mogu da dobiju besplatnu pravnu pomoć ili da reše svoje nedoumice i probleme u vezi sa ostvarivanjem prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Republički fond PIO će blagovremeno obavestiti sve zainteresovane o terminima i načinu prijavljivanja za savetovanje u Srbiji.

Saradnja fondova kroz Međunarodne savetodavne dane Fonda PIO sa nosiocima socijalnogosiguranja sedam evropskih država, posle pauze od dve decinije, nastavljena je kao redovna praksa od 2010. godine i to prvo sa austrijskim Zavodom za penzijsko osiguranje (PVA).

Ovakav vid saradnje se pokazao kao vrlo koristan za građane, jer je to jedinstvena prilika da eksperti iz RF PIO i iz drugih država, na jednom mestu, u neposrednom kontaktu i razgovoru, pružaju zainteresovanim licima - osiguranicima i korisnicima prava - stručnu pomoć i savete u cilju razjašnjenja eventualnih spornih situacija, ubrzanja postupka ostvarivanja prava primenom bilateralnog sporazuma u ovoj oblasti, informisanja o tome u kojoj fazi postupka se konkretan predmet nalazi, informisanja o uslovima za ostvarivanje prava, o visini i načinu obračuna penzija i drugih davanja, njihovoj isplati itd.

Radi razmatranja rezultata postignutih na održanim Međunarodnim savetodavnim danima i efektima održanih ekspertskih razmena, periodično, jednom u dve godine, održavaju se sastanci povodom evaluacije savetodavnih dana, na kojima se analiziraju efekti održavanja ovih događaja, procenjuje potreba za njihovim održavanjem ubuduće, upoređuju statistički podaci i utvrđuju termini i mesta održavanja dana savetovanja u narednom periodu.

Ovakav način pružanja besplatne pravne pomoći građanima sprovodi se za korisnike i osiguranike koji osim staža u Srbiji imaju staž i u Republici Austriji, Bosni i Hercegovini (Federaciji BiH i Republici Srpskoj), Mađarskoj, Republici Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Republici Nemačkoj ili Crnoj Gori i svake godine prosečno po 1.000 građana na jednostavan i efikasan način reši problem ili dobije pravni savet u vezi ostvarivanja i korišćenja prava na penziju po osnovu staža ostvarenog u različitim državama.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad