Društvo

NOVOBEČEJSKI: Hodočašće vernika do Arače

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 22. jul 2022. • 13:20 •

NOVOBEČEJSKI: Hodočašće vernika do Arače

U organizaciji Pokreta „Mreža“ iz susedne nam držve Mađarske, ove godine je 17. put organizovano hodočašće, od crkve Svete Klare Asiške u Novom Bečeju, do ostataka srednjovekovne Arače, u blizini ovog naseljenog mesta. Uprkos kiši u ovogodišnjem hodočašću učestovalo je tridesetak vernika, od pedeset koliko je došlo iz Mužlje, Zrenjanina, Sente, Banatske Topole, Ade, Nove Crnje, Bečeja i Novog Bečeja. Hodočašće je organizovano u okviru projekta finansiranog od Fondacije „Betlen Gabor“ i Vlade Mađarske.

Crkvu Araču ne doživljavamo samo kao mesto za izlet ili arheološki lokalitet, već je za nas to sveto mesto, mesto naše vere i naš dom. Hodočašće smo organizovali po 17. put, a kao i kod svakog hodočašća uvek je potrebna neka žrtva. U prethodnom periodu korone, koja je još uvek među nama, žrtvovali smo se za to, a ovog puta to su žrtve za naše bolesne i umrle, za drugove koji više nisu sa nama. Ono što je svake godine isto jeste osećaj da pripadamo jednoj celini, jednoj zajednici. To je zapravo i cilj našeg dolaska, da doživimo ponovo taj osećaj zajedništva, istakao je ovom prilikom Tibor Halvai, rukovodilac Pokreta „Mreža“.

Čila Čeh Farkaš iz Novog Bečeja: Hodočašće do Arača nama svima znači veoma mnogo, pre svega, duhovnu slobodu, doživljavanje vere i naše pripadnosti. Na ovaj način odajemo počast i našim precima koji su sagradili ovu crkvu, a ujedno je to i primer našoj deci, da ostanu u rodnom zavičaju.

Aranka Palatinuš iz Mužlje: Još od samih početaka, kada su na Arači u poslednjoj nedelji jula organizovane svete mise, očarale su me zidine ove crkve. Nekako osećam da nas ona doziva i očekuje i zbog toga treba povremeno da svratimo, kako bismo odali poštovanje zaostavštini naših predaka i da se poklonimo ispred ovog spomenika. Crkva Arača je jedna od najstarijih crkava na ovim prostorima i nadam se da će uskoro na ovom mestu ponovo stajati ona stara crkva u restauriranom obliku. Veoma je čudno moliti se između ovih porušenih zidina, a valjda baš zbog njih se na ovom mestu molimo Bogu iz dubine srca.

Po povratku sa Arače, u crkvi Svete Klare Asiške, u centru Novog Bečeja, održana je misa koju je vodio dr Laslo Gabor, sveštenik iz Bačkog Gradišta, nakon čega je u porti crkve organizovano druženje za učesnike hodočašća.

 

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Opštine Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad