instagram
 
instagram

Društvo

Nastavljena arheološka istraživanja Starog grada, apel građanima da čuvaju lokalitet

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 9. avgust 2022. • 12:03 •

Nastavljena arheološka istraživanja Starog grada, apel građanima da čuvaju lokalitet Iskopavanja na srednjovekovnom utvrđenju na Tisi kod Novog Bečeja

Arheološka istraživanja ostataka Starog grada, srednjovekovnog utvrđenja na Tisi kod Novog Bečeja, nastavljena su i ove godine. Projektom iskopavanja koji je započet 1. avgusta, a koji će trajati punih mesec dana, ove godine rukovodi Narodni muzej Zrenjanin i to uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i opštine Novi Bečej koji su, prema rečima Aleksandra Šalamona, kustosa-arheologa zrenjaninskog muzeja, prepoznali važnost, ali i potencijal istraživanja ovog arheološkog lokaliteta. Cilj ovogodišnjeg projekta jesu istraživanja na kopnu i to sa strane severnog bedema utvrđenja, ističe Šalamon i dodaje da radovi za sada teku prema planu i u dobroj atmosferi.

Jedan od glavnih ciljeva arheoloških iskopavanja na Starom gradu kod Novog Bečeja jeste i zaštita samog kulturnog dobra, a pre toga prepoznavanje istog kao takvog, kaže Šalamon.

On je ovom prilikom apelovao na građane Novog Bečeja da se prema ostacima Starog grada ophode sa poštovanjem i da ga ne devastiraju odnoseći kamen sa samog lokaliteta.

Više saznajte u video prilogu!

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena