Društvo

Danas se obeležava Sveta Klara Asiška

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 11. avgust 2022. • 15:12 •

Danas se obeležava Sveta Klara Asiška Crkva Svete Klare Asiške u Novom Bečeju

Katolička crkva danas slavi Svetu Klaru Asišku, osnivačicu ženskog franjevačkog reda. Klara je rođena 1194. godine u Asiziju. Bila je devojka aristokratskog roda i, kao takva, predodređena za politički brak. U osamnaestoj godini pobegla je od takvog života i postala sledbenica i bliska prijateljica Franje Asiškog. Zavolela je život u siromaštvu i 1212. godine se zatvorila u strogi manastir Svetog Damjana u blizini Asizija. Uz Franjinu pomoć, Klara je osnovala drugi, ženski franjevački red - Klarise. Godinama se borila protiv papske kurije da prihvate Pravilo Svetog Benedikta za monahinje i da traži izvor prihoda za manastir na koji bi se mogla osloniti. Dva dana pre Klarine smrti, papa Aleksandar je odobrio pravilo koje je sastavila i koje naglašava franjevački princip ličnog i zajedničkog siromaštva, ali koje se sprovodi u zatvorenom okruženju.

O Klari su ispredane brojne legende među kojima je i ona koja opisuje da je Klara uspela oterati Saracene koji su napali Asizi noseći u rukama piksidu, posudu za hostije. Katolička crkva Svetu Klaru slavi 11. avgusta, na dan njene smrti.

U Novom Bečeju Sveta Klara se obeležava misom u crkvi posvećenoj upravo ovoj svetici u centru grada, kao i tradicionalnim, takozvanim bučem sa štandovima u Gimnazijskoj ulici.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad