instagram
 
instagram

Društvo

Fond PIO: Učenici i studenati, porodični penzioneri, dostavite potvrde o školovanju

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 13. septembar 2022. • 14:32 •

Fond PIO: Učenici i studenati, porodični penzioneri, dostavite potvrde o školovanju

Početak nove školske i univerzitetske godine znači i obavezu korisnika porodičnih penzija − dece kojima je školovanje uslov za korišćenje prava, da Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje dostave potvrde o školovanju.

Potvrde, odnosno dokaz o pohađanju odgovarajuće škole ili fakulteta treba dostavljati blagovremeno, odmah po upisu svake školske godine. Krajnji rok do kada učenici koji koriste porodične penzije, a stariji su od 15 godina, moraju da dostave potvrde o školovanju da im ne bi bila obustavljena isplata prinadležnosti je 20. septembar. Studenti to moraju da učine do kraja oktobra.

Osim podataka o identitetu učenika, odnosno studenta, i ustanove koja je izdaje, potvrda treba da sadrži i podatke o tome na koju školsku godinu se odnosi, kao i o statusu koji učenik ili student ima u toj školskoj godini. Na potvrde, koje se mogu predati lično ili poslati poštom filijali Fonda koja im isplaćuje penziju, neophodno je upisati i matični broj roditelja po kome se penzija koristi. Učenici, inače, imaju pravo na porodičnu penziju do završetka školovanja, ali najkasnije do navršenih 20 godina života, a studenti koji pohađaju visokoškolske ustanove do navršene 26. godine.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne pravi razliku između redovnog i vanrednog školovanja, kao ni između različitih kategorija studenata – samofinansirajućih i studenata čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije.

Neblagovremeno dostavljanje potvrde usloviće privremenu obustavu isplate porodične penzije, da bi se izbegla preplata, a isplata će se nastaviti kada učenik/student koji je korisnik porodične penzije dokaže da je upisao godinu.

Podsećamo decu porodične penzionere da, osim Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, dokaze o školovanju treba da dostave i inostranim nosiocima osiguranja kod kojih su ostvarili pravo na penziju, ukoliko je to predviđeno propisima druge države, a takođe i da je potrebno da Fond obavezno obaveste u slučaju da se zaposle ili počnu da obavljaju samostalnu delatnost dok koriste penziju.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena