instagram
 
instagram

Društvo

NOVOBEČEJSKI: Zavičajna zbirka OŠ „Josif Marinković“

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 21. oktobar 2022. • 14:19 •

NOVOBEČEJSKI: Zavičajna zbirka OŠ „Josif Marinković“

U holu OŠ „Josif Marinković“ u Novom Bečeju nedavno je predstavljena nova zaivičajna zbirka, ovog puta o značajnim ličnostima i znamenitim građevinama kroz bogatu istoriju nekadašnjeg Vranjeva i Novog Bečeja. Izložbu je osmislila nastavnica istorije Jelena Čivčić, a u njenoj realizaciji i postavci učestovavali su i učenice škole. Prema njenim rečima, zbirka uvek nastaje spontano, a tokom školske godine budu postavljene dve do tri tematske izložbe, koje se u holu škole nalaze po nekoliko meseci. O samom procesu nastanka zbirke, nastavnica Jelena Čivčić kaže: Teme biram sama u skladu sa važnim događajima iz naše lokalne i nacionalne, a isto tako i iz evropske, odnosno svetske istorije. Proces nastanka traje oko mesec dana, koliko je potrebno da bi nastala jedna zbirka. Naravno, sve kreće od ideje, razmišljam kako bi to moglo da izgleda, jer koristim i materijal koji su prethodni nastavnici koji su radili u školi, kao što su nastavnik Velimir Bugarski ili profesor Stojšin, sakupljali. Zahvaljujući tome škola danas ima zavidan materijal koji ja, shodno temi, koristim. Kada osmislim kako bi izložba mogla izgledati, ja to predočim deci, dakle, uključim zainteresovane učenike naše škole kojih uvek ima i koji dalje sakupljaju materijal što traje oko dve nedelje. Nakon toga krećemo u postavku, što potraje još nekih nedelju dana, jer uvek ima nekog da nešto doda, nacrta, osmisli, donese neki predmet od kuće na pozajmicu. U finišu svega toga, tu su naravno direktorka škole i moje koleginice, koje uvek imaju neku dodatnu ideju i kojima se ovom prilikom zahvaljujem. Nakon oko mesec dana to sve dobija konačni izgled koji se može videti u sklopu zavičajne zbirke u holu škole. Kada je tema u pitanju, opus je bio toliko velik, jer ima zaista mnogo znamenitih ličnosti iz našeg mesta, ali sam odabrala njih nekoliko koji su zanimljivi, najpre, sa istorijske tačke gledišta, a odabrala sam i druge za koje zaista smatram da su ostavili pečat i Vranjevu i Novom Bečeju.

Pored toga što služe svojoj svrsi i predstavljanju određene teme u okviru predmeta istorije, cilj izložbi je i angažman samih đaka, odnosno da ih zainteresuju i obrazuju na načine koji dopunjuju formalno učenje: Kada se radi na pripremi zbirke deca su aktivna, dinamična, puni su ideja i želje. Ipak, oni to rade i kod kuće, izdvajaju vreme. Na ovaj način ih vezujem kroz svoj predmet, gde oni ispoljavaju svoju maštu i kreativnost i onda ne važi ono da je istorija samo suvoparno učenje, kao što misle.

 

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Opštine Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena