Društvo

Pokrenuta kampanja „Čuvaj, štedi, ne rasipaj energiju!“

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 12. januar 2023. • 14:07 •

Pokrenuta kampanja „Čuvaj, štedi, ne rasipaj energiju!“

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije i USAID u okviru projekta „Bolja energija“, uz podršku „EU u Srbiji“, počeli su kampanju pod nazivom „Čuvaj, štedi, ne rasipaj energiju!“.

Cilj kampanje je informisanje građana putem medija i društvenih mreža o značaju energetske efikasnosti, pre svega, u domaćinstvima. Pridržavajući se praktičnih saveta, građani mogu da smanje svakodnevnu potrošnju električne energije prilikom korišćenja kućnih aparata, u pripremi hrane ili zagrevanja doma i time doprinesu energetskoj bezbednosti Srbije, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Među osnovim savetima preporučuje se gašenje sijalica koje se ne koriste, kao i zamena starih štedljivim sijalicama. Takođe, hranu je efikasnije spremati u poklopljenim sudovima koji odgovaraju veličini ringle. Bojler je najbolje podesiti da greje vodu na 60 stepeni, a hlađenje frižidera na 4 stepena. Isto tako, kada ne rade, televizor, kompjuter i punjač za mobilni telefon potrebno je isključiti iz struje. Mašinu za pranje veša najefikasnije je koristiti u radu na nižim temperaturama i uz kraće programe pranja. Jedan od saveta, a koji se tiče grejanja domova, svakako je i energetska izolacija prozora i vrata, odnosno održavanje temperature između 20 i 18 stepeni, u zavisnosti od doba dana.

Više o kampanji „Čuvaj, štedi, ne rasipaj energiju!“, ali i o drugim konkretnim savetima za uštedu električne energije, kako na dnevnom, tako i na godišnjem nivou, zainteresovani mogu pronaći na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad