instagram
 
instagram

Društvo

Doneta odluka o troškovima rehabilitacije u 2024.

TV Novi Bečej • Redakcija TV Novi Bečej • 10. januar 2024. • 14:37 •

Doneta odluka o troškovima rehabilitacije u 2024.

Upravni odbor Republičkog fonda PIO, na sednici održanoj 3. januara 2024. godine, doneo je odluku o troškovima rehabilitacije korisnika penzija i ceni smeštaja pratioca, po ustanovama, po danu boravka, kao i odluku o troškovima finansiranja socijalnog dijaloga i međunarodnih aktivnosti.

Finansijskim planom RF PIO za 2024. godinu na ime društvenog standarda korisnika penzija planirana su sredstva u iznosu od 1,24 milijarde dinara, što je za 77 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Da podsetimo, izmenama Zakona o PIO, od 1. januara 2024. godine za društveni standard korisnika penzija umesto dosadašnjih 0,10 odsto, izdvaja se 0,15 procenata izvornih prihoda Fonda, što je uticalo na ovako značajno povećanje sredstava izdvojenih za društveni standard penzionera. Istovremeno i izvorni prihodi Fonda su povećani u odnosu na uporedni pokazatelj prethodne godine, tako da se u 2024. godini izdvajaju veća sredstva za sve vidove društvenog standarda, a prvenstveno za oporavak penzionera u banjama.

Za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima izdvajaju se sredstva u visini od 85 odsto od ukupnih sredstava, odnosno 1,05 milijardi dinara, dok se za ostale vidove društvenog standarda penzionera, odnosno za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija čiji je cilj podsticanje integracije starijih lica u društvo, solidarnu pomoć korisnicima penzija i za finansiranje razvoja socijalnog dijaloga i međunarodnih aktivnosti, izdvaja preostalih 15 procenata, odnosno 185,58 miliona dinara. Posebnom odlukom Upravnog odbora Fonda, za finansiranje novog vida društvenog standarda, odnosno za razvoj socijalnog dijaloga i međunarodne aktivnosti, predviđena su sredstva u iznosu od 10 miliona dinara.

Imajući u vidu opredeljena sredstva i prosečne cene u banjskim lečilištima za ovu godinu, procenjuje se da će na besplatan oporavak u neku od banja Srbije po ovogodišnjem konkursu otići više od 21.000 penzionera, što je naveći broj do sada.

Podsećamo da je izmenama i dopunama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, koji je stupio na snagu 30. decembra 2023. godine, predviđeno da Fond snosi troškove pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica, a koji bude upućen na besplatnu rehabilitaciju. Fond je, pre navedenih izmena, finansirao troškove pratioca slepog lica i pratioca deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju, a nesposobno je za samostalan život i rad, tako da će zahvaljujući ovim izmenama biti obuhvaćen veći broj korisnika kojima je neophodan pratilac, kako bi mogli da koriste pravo na besplatan oporavak u nekoj od banja Srbije.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena