instagram
 
instagram

Društvo

Objavljene konačne rang-liste za pakete solidarne pomoći

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 17. maj 2024. • 12:51 •

Objavljene konačne rang-liste za pakete solidarne pomoći

Na oglasnim tablama udruženja i odbora korisnika penzija i filijala Fonda PIO 17. maja su objavljene konačne rang-liste za dodelu paketa solidarne pomoći najugroženijim korisnicima penzija, za šta sredstva obezbeđuje Fond PIO. Već od ponedeljka, 20. maja, otpočeće sukcesivna podela paketa penzionerima, a ove godine pakete će dobiti oko 55.000 korisnika, što je oko 15.000 više u odnosu na prethodnu godinu. Udruženja će, na lokalnom nivou, obavestiti penzionere o dinamici preuzimanja paketa.

Prijava penzionera za dodelu paketa solidarne pomoći preko Saveza penzionera Srbije (SAPENS) i Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost”, trajala je od 10. do 29. maja. Osnovni kriterijum za dodelu paketa je visina penzije do 24.987,67 dinara, a komisije pri udruženjima i odborima korisnika penzija starale su se o tome da svi korisnici penzija, pod istim uslovima, bez obzira na članstvo u penzionerskoj organizaciji, ostvare ovo pravo.

Kako Pravilnik o društvenom standardu propisuje, prilikom utvrđivanja rang-liste za dodelu solidarne pomoći, prednost imaju samohrani korisnici ili korisnici u višečlanom domaćinstvu kome je jedini izvor prihoda penzija (koja ne prelazi najniži iznos penzije), a prioritet imaju i korisnici penzija stariji po godinama života.

Da podsetimo, paketi solidarne pomoći ove godine se dodeljuju ranije nego prethodnih godina, a razlog za to su izmene Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija, koje je usvojio Upravni odbor RF PIO, na sednici održanoj 29. marta 2024. godine. Izmene se odnose na solidarnu pomoć za korisnike penzija u paketima sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, a izvršene su kako bi se obezbedilo da korisnici sa najnižim primanjima dobijaju istovetne pakete i kako bi se podelio što veći broj paketa za opredeljeni iznos sredstava.

Izmenama Pravilnika predviđeno je da se solidarna pomoć dodeljuje korisnicima penzija u vidu jednoobraznih, standardizovanih paketa, putem sprovođenja jedinstvene javne nabavke, koja je poverena SAPENS-u. Nabavka takođe podrazumeva i distribuciju paketa udruženjima i odborima korisnika penzija. Zahvaljujući ovim izmenama, kojima se došlo do bolje cene pojedinačnih paketa i njihove standardizacije, svaki korisnik će dobiti paket istog sastava.

Za ovaj vid društvenog standarda Fond PIO je ove godine izdvojio sredstva u visini od čak 111 miliona dinara, dok je prošle godine za ove namene utrošen 51 milion dinara.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena