instagram
 
instagram

Kultura

Jovana Filipović laureat 29. „Obzorja na Tisi“ u Novom Bečeju

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 28. maj 2021. • 14:36 •

Jovana Filipović laureat 29. „Obzorja na Tisi“ u Novom Bečeju Svetozar Nešić i Jovana Filipović

U Domu kulture opštine Novi Bečej održana su 29. „Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića“, manifestacija posvećena solo pesmi i sećanju na Josifa Marinkovića, jednog od najvećih srpskih kompozitora i horovođa s kraja 19. i početka 20. veka, rodonačelnika srpske solo pesme. Ovogodišnji program manifestacije bio je u znaku pozivnog kompozitorskog konkursa u okviru kog su se takmičile kompozicije dvanaest sprskih kompozitora moderne srpske muzike. Zahvaljujući „Obzorjima na Tisi“ do sada je u Novom Bečeju iznedreno čak 115 novih kompozicija kao neprocenjiv doprinos srpskoj solo pesmi i kulturi i umetnosti naše države uopšte.

Izuzetan značaj ove jedinstvene manifestacije na našim prostorima istakao je etnomuzikolog i kompozitor, Dimitrije Golemović, jedan od osnivača „Obzorja na Tisi“ u Novom Bečeju i predsednik ovogodišnjeg stručnog žirija koji je uz Milicu Stojadinović i Svetozara Sašu Kovačevića odlučivao o najboljim kompozicijama.

Manifestacija koja je iznedrila i afirmisala neka od naših najuspešnjih imena domaće i svetske opere, među kojima su Željko Lučić, Milena Kitić, Dunja Simić, Vasa Stajkić i drugi, uz tradiciju dugu bezmalo tri decenije, ne zauzima mesto koje zaslužuje, a često manjka i podrške relevantnih institucija, smatra direktor Doma kulture opštine Novi Bečej, Novica Blažin.

Program ovogodišnje manifestacije otvorio je nastup Pevačke grupe Srednje škole Novi Bečej pod dirigentskim rukovodstvom nastavnice muzičke kulture, Sofije Jegdić Gurjanov koji je prethodio tradiconalnom polaganju cveća na bistu Josifa Marinkovića ispred novobečejskog Doma kulture. Program je nastavljen otvaranjem izložbe pod nazivom „Solo pesme Josifu na dar“, autora Stevana Davidovića u Galeriji „Selo“.

Ovogodišnju besedu o Josifu Marinkoviću kazivala je muzikolog Marija Adamov, a kompozicije su izvodili Radoslava Vorgić Žuržovan, Dragana Popović, Predrag Kačavenda i Milutin Jocić, uz klavirske saradnike Aleksandru Rakić i Milivoja Veljića.

Treće mesto na ovogodišnjem takmičenju zauzela je kompozicija „Lasica“ Svetlane Savić, drugo mesto kompozicija „Fernweh“ Svetozara Nešića, dok je za laureata takmičenja izabrana mlada kompozitorka Jovana Filipović sa kompozicijom „Prolećna“, na tekst Desanke Maksimović. Zahvaljujući glasu publike nagrađena je i kompozicija „Sveti Sava na Atosu“, Miroljuba Aranđelovića Rasinskog.

Dvadeset i deveta „Obzorja na Tisi“ u Novom Bečeju završena su tradicionalnim polaganjem venca na spomen-ploču na rodnoj kući Josifa Marinkovića u Vranjevu, danas delu Novog Bečeja, uz posetu Muzeju „Glavaševa kuća“ i obilazak spomen-zbirke Josifa Marinkovića.

Više saznajte u video prilogu!

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena