instagram
 
instagram

Kultura

Gojko Đogo laureat ovogodišnje „Pesničke republike“

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 23. avgust 2021. • 15:03 •

Gojko Đogo laureat ovogodišnje „Pesničke republike“ Rođenkov, Maksimović, Grabovac i Vlahović u prvom redu

Prema sloganu „Svet treba da peva, a ne da ratuje“, Banatski kulturni centar je 21. avgusta, po šesti put, organizovao književnu manifestaciju „Pesnička republika“ u Novom Miloševu. U okviru manifesatacije kao dobitnik ovogodišnje nagrade „Gramata pesničke republike“ proglašen je književnik, pesnik i esejista, Gojko Đogo. U okviru konkursa „Propuštena prilika“ za knjigu koja objavljena u poslednjih pola veka, a nikada nije bila nagrađena, Đogo je „Gramatu pesničke republike“ dobio za knjigu „Vunena vremena“ u izdanju Prosvete iz Beograda 1981. godine. Dobitnik iz zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvuje dodeli, te će mu nagrada biti uručena naknadno u Beogradu, ali se sledećom porukom obratio organizatoru:

„Zahvaljujem na „Gramati Pesničke republike”! Hvala žiriju koji je između tolikih, vrednih, na različite načine skrajnutih dela, izabrao „Vunena vremena”. Hvala Banatskom kulturnom centru što i u ovo „oskudno”,  da ne kažem „vuneno” vreme, brižno neguje svoju Republiku, valjda jedinu takvu „državu” u celom svetu. Silno se radujem što sam uvršten među njene povlaštene državljane i žalim što me zdravlje sprečilo da danas budem sa vama. Na mnogaja ljeta!“, poručio je Đogo.

O nagradi je ove godine odlučivao žiri u sastavu: Simon Grabovac, predsednik „Pesničke republike“, Radovan Vlahović,  njen osnivač i Senka Vlahović, članica Vlade „Pesničke republike“.

Pored Grabovca i Vlahovića prisutnima se obratio i Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej koja je podržala manifestaciju, a u okviru koje se čula i himna „Pesničke republike“ - Banatsko kolo u izvođenju harmonikaša Dušana Popova Duke iz Novog Miloševa.

Prema tradiciji, u okviru manifestacije održan je i pesnički maraton u kom je učestovalo oko 50 pesnika iz okruženja. Pesme učesnika biće objavljene u zajedničkom zborniku u izdanju Banatskog kulturnog centra.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad