instagram
 
instagram

Kultura

Kovid izdanje manifestacije „Zalazak u svitanju“

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 14. septembar 2021. • 16:00 •

Kovid izdanje manifestacije „Zalazak u svitanju“

U Muzeju „Žeravica“ u Novom Miloševu održana je tradicionalna manifestacija „Zalazak u svitanju“ na kojoj su posetioci osmi put imali priliku da, uz interaktivne obilaske, uživaju u stalnoj postavci ovog jedinstvenog muzeja. Jednaku pažnju svakako privlači i tradicionalna vršidba žita, kao i defile starih traktora koji su, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, nažalost i ove godine izostali iz programa: Malo drugačija koncepcija u skladu sa situacijom koju diktira režim kovid-19, tako da smo organizovali Dan otvorenih vrata ne bi li ispoštovali „Zalazak u svitanju“. Tako smo organizovali, na nekih sat i po do dva, u zavisnosti od toga kako su formirane grupe, organizovane obilaske gde sam ja pričala o eksponatima, o samom muzeju i puštala u rad nešto od eksponata koji su nam interaktivni u sklopu same postavke, tako da je ipak organizovan dan muzeja, zadovoljna je Ivana Zec, kustos muzeja. Tu su bili i najmlađi meštani, drugi razred je otvorio dan, bili su kod nas još pre 10 časova i prvi obišli muzej, potom su pristigli i ostali razredi naše osnovne škole koji nas redovno posećuju. Svake godine imamo nove naraštaje, kao i one koji su već bili i dopunjuju znanje i koji svaki put sa istim oduševljenjem i entuzijazmom obilaze sve ovo, što nam je posebno drago.

Svi koji su tog dana posetili ovaj muzej imali su priliku da pogledaju i deo Fondacije „Ranko Žeravica“, proslavljenog jugoslovenskog i srpskog košarkaškog trenera. Za mlađe naraštaje ovo je idealna prilika da saznaju više o njegovom liku i delu, dok su sa pričama o eksponatima iz muzeja traktora, kako kažu, malo bolje upoznati: Istorijski delovi su najlepši, pogotovo ove stare mašine koje su se pre koristile, kao i stari predmeti. Lepo je što je to sačuvano i što nove generacije kao mi mogu to da vide. Ponosni smo što naše Miloševo ima jedan ovakav muzej. Tu smo videli još i foto aparate, stare telefone, pisaće mašine, gitare, bubnjeve i druge instrumente, kažu maturanti OŠ „Dr Đorđe Joanović“.

Svake godine, veliki broj gostiju krene put Novog Miloševa i zbog nesvakidašnje postavke posvećene dvostrukom tajnom agentu, Dušku Popovu, poreklom iz ovog malog banatskog mesta, čije je špijunsko umeće poslužilo Ianu Flemingu kao inspiracija za lik čuvenog agenta Džejmsa Bonda.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Novobečejska svakodnevica”, koji je  sufinansiran sredstvima opštine Novi Bečej

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena