instagram
 
instagram

Kultura

Upoznavanje sa likom i delom Josifa Marinkovića

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 7. oktobar 2021. • 14:04 •

Upoznavanje sa likom i delom Josifa Marinkovića Ispred Zavičajnog muzeja \"Glavaševa kuća\" u Novom Bečeju

U okviru ovogodišnje „Dečije nedelje“, učenici nastavnice klavira Danijele Vrebalov, iz bečejske Muzičke škole „Petar Konjović“, posetili su Muzej „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju, sa ciljem da čuju i nauče nešto o čuvenom kompozitoru i horovođi, Josifu Marinkoviću, čija spomen soba se nalazi u sklopu muzeja. Da se ne uči samo u školi i da su ovakvi izleti na lepa i korisna mesta izuzetno bitni za mlade, smatra nastavnica Danijela, posebno ponosna na svog nekadašnjeg meštanina, Josifa Marinkovića: Dečja nedelje predstavlja nedelju koja je posebno posvećena deci i tada imamo drugačiji vid nastave. Cilj je da deci bude zabavno, da budu opuštena, ali istovremeno nešto i da nauče. Pošto mi u Muzičkoj školi volimo naše učenike, a slogan Dečje nedelje ove godine je bio „Dete je dete, da ga volite i razumete“, odlučili smo da ih dovedemo u „Glavaševu kuću“, da se upoznaju sa blagom koje ovde postoji i da nešto, naravno i nauče. Današnja digitalna era omogućava deci da im jednim klikom bude dostupno sve ono što žele da vide i da čuju. Naravno da su mogli na taj način da pročitaju o Josifu Marinkoviću i da pogledaju njegove fotografije, ali sam smatrala da je vrednije da dođu, da vide to, da dotaknu svojim ručicama. To su prave vrednosti koje će nositi sa sobom za ceo život.

Spomen soba Josifa Marinkovića svakako je jedan od razloga da se neizostavno poseti novobečejski Muzej „Glavaševa kuća“ ističe Tatjana Vlaškalin, turistički vodič i saradnica Turističke organizacije opštine Novi Bečej: Ono što je meni prvo palo na pamet kada su me pozvali iz Muzičke škole i poželeli da vide „Glavaševu kuću“ jeste bio upravo Josif Marinković, jer sam smatrala da je to odlična prilika za decu koja uče muziku da se upoznaju sa našim kompozitorom. Spomen soba Josifa Marinkovića sadrži mnogo materijala, njgove albume, fotografije, kompozicije, solo i horske pesme i slično. Ono što ne može da se pročita,  a mi smo ovom prilikom ispričali, to je njegov život, kako je došlo do toga da se bavi muzikom, koliko se borio kroz život da ostvari tu svoju želju da bude muzičar. Dakle, to je i divna prilika da shvatimo koliko možemo da budemo uporni i koliko se želje ostvaruju ako nešto stvarno dovoljno želimo. 

Nakon obilska muzejske postavke, učenici Muzičke škole „Petar Konjović“ na stazi ispred „Glavaševe kuće“, kredama u boji, ostavili svoj, istina, kratkotrajan trag sećanja na posetu i na lepo druženje u Novom Bečeju.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Novobečejska svakodnevica”, koji je  sufinansiran sredstvima opštine Novi Bečej

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena