instagram
 
instagram

Kultura

Fruška Gora – životni vir Evrope

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 8. oktobar 2021. • 13:22 •

Fruška Gora – životni vir Evrope

U izložbenoj sali Ekološkog centra “Radulovački” u Sremskim Karlovcima predstavljena je samostalna autorska i kolektivna multimedijalna izložba pod nazivom "Prezentacija kulturnih, religioznih, prirodnih, turističkih i mirotvornih vrednosti Fruške gore, Svete Gore Srbije, Balkano-Panonije i Evrope". Izložba je organizovana u saradnji sa Fondacijom „Matica mira“ iz Novog Sada i Strateg projektom Novi Sad, a uz podršku opštine Sremski Karlovci, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Sašom Stojkečićem koji je i otvorio izložbu.

Za Sremske Karlovce, kao opštinu u kojoj su u velikoj meri zastupljeni voćarstvo i  vinogradarstvo, obronci Fruške Gore od nemerljivog su značaja, ocenio je Stojkečić.

Ova postavka rezultat je višedecenijskog istraživačkog rada arhitekte Vojislava Devića i obuhvata period od samog nastanka Fruške Gore do savremenog doba, predstavljajući kroz panoe i katalog na srpskom, engleskom, nemačkom i ruskom jeziku njen prirodni, kulturni i istorijski značaj. Uz rimokatoličke i protestantske, kompleks pravoslavnih manastira, kojih danas ima 17 na ovoj teritoriji, sa razlogom su Fruškoj Gori doneli naziv srpski Atos, ali je ona za razliku od Svete Gore u Grčkoj, otvorena za vernike oba pola.

Štetni uticaji i očuvanje prirodnih i kulturnih dobara Fruške Gore bili su tema i dokumentarnog filma autora mr Olivera Fojkara i Viktora Figurovskog prikazanog u okviru izložbe, objašnjava autor koji je ovom prilikom predstavio i predlog novog člana novog Ustava kao moguće rešenje ka njenoj potpunoj zaštiti od eksploatacije.

Izložba je rađena je u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, Eparhijom Sremskom i Turističkom organizacijom Vojvodine.







 

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena