instagram
 
instagram

Kultura

Nagrada „Nušićev žirado“ Marku Samardžiji za najbolju satiričnu priču

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 8. oktobar 2021. • 16:29 •

Nagrada „Nušićev žirado“ Marku Samardžiji za najbolju satiričnu priču Dobitnik prve nagrade na ovogodišnjem konkursu, Marko Samardžija

U galeriji Narodne biblioteke Novi Bečej danas je upriličeno svečano proglašenje pobednika i dodela nagrada drugog po redu literarnog konkursa za kratku satiričnu priču „Nušić - Novi Bečej - Svet“. I ove godine manifestacija je organizovana na dan rođenja velikog Branislava Nušića koji je svoje delo „Svet“ napisao boraveći upravo u Novom Bečeju. Na konkurs su pristigla 62 teksta, a tri najbolja izabrao je žiri sastavu: književnik Miodrag Ilić, predsednik žirija, Vladimir Davidović, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, Nebojša Nušić, upravitelj Fondacije „Nušić“, Verica Mesaroš, profesorka književnosti, Jelena Perić, teatrolog i Olivera Jelkić, književnica, članovi žirija.

Predsednik žirija, Miodrag Ilić, ima samo reči hvale za uspešnost literarnog konkursa koji u saradnji organizuju novobečejska Narodna biblioteka i beogradska Fondacija „Nušić“, a koji ove godine, za razliku od prethodne, nije imao zadatu temu.

Treću nagradu na ovogodišenjem konkursu osvojila je priča „Čitač“ Marka Stojkovića, dok je drugu nagradu zaslužio tekst Svjetlane Pravdić pod nazivom „Insta grob“. Prvo mesto i nagradu „Nušićev žirado“ osvojio je Marko Samrdžija sa svojom satiričnom pričom „Skoro čist plagijat“.

U okviru programa manifestacije prisutni su imali priliku da vide i interesantnu izložbu karikatura Zorana Tovirca o kojoj je više rekao Nebojša Nušić, upravitelj Fondacije „Nušić“.

Zadovoljan organizacijom još jednog literarnog konkursa pod okriljem imena Branislava Nušića je i direktor biblioteke u Novom Bečeju, Vladimir Davidović.

Prvonagrađenu priču i ove godine pročitala je besednica Jovana Marjanović, dok su prisutni imali priliku da uživaju i u starogradskim pesmama u izvedbi učenika čuvene Dubravke Nešović, Zorice i Borisa Akermana.

Pogledajte video prilog!

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena