instagram
 
instagram

Kultura

Umetnički kolaž u novobečejskoj “Noći muzeja”

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 24. maj 2022. • 09:23 •

Umetnički kolaž u novobečejskoj “Noći muzeja”

Proteklog vikenda Novi Bečej našao se među 120 drugih gradova širom sveta u kojima se održava jedinstven kulturni spektakl „Noć muzeja“. Program je, kao i prethodnih godina, bio održan u ambijentu „Glavaševe kuće“ u Vranjevu gde su se na samom startu predstavile folklorne grupe Kulturno-umetničkog društva „Bećarac“ i „Jokai Mor“, kao i muzička sekcija Osnovne škole “Josif Marinković” koncertom na temu “Interkulturalno narodno stvaralaštvo”. U okviru sadržaja za najmlađe održana je i lutkarska predstava “Čarna i nesvet” Uglješe Šajtinca u realizaciji učenika Osnovne škole “Miloje Čiplić”.

Direktor Trističke organizacije, Saša Dujin, istakao je značaj folklora u očavanju tradicije i ocenio rad kulturno-umetničkih društava kao jedan od najboljih vidova promocije kulturno-istorijskog nasleđa ovih prostora, a o čemu su svoje znanje prisutni odmerili i u okviru nagradne igre “Šta je ovo i čemu služi”.

Ovom prilikom, besedom “O Jankovićima” otvorena je izložba posvećena pomenutoj porodici rodom iz Vranjeva, a koju je govorio Stevan Davidović, autor knjige “Novobečejski književni krug” promovisane, takođe, u okviru programa “Noći muzeja”.

Za ljubitelje književnosti bila je ovo prilika i da se bliže upoznaju sa časopisom za nauku, kulturu i umetnost “Krovovi” koji, u izdanju Kulturnog centra “Karlovačka umetnička radionica” iz Sremskih Karlovaca, predstavlja kulturni prostor za afirmisanje brojnih stvaralaca, a na čijim su stranicama novobečejski autori zavredeli poseban odeljak.

Direktor pomenute fondacije Nebojša Nušić i teatrolog Jelena Perić govorili su o knjizi “Jedan drugi Nušić”, autora Raška Jovanovića, koja otkriva vrednosti njegovog dramskog stvaralaštva.

Promocija je upotpunjena izložbom “Stari pozorišni plakati” koja je u vlasništvu Narodne biblioteke Novi Bečej.

Veče je kraju privela Tatjana Vlaškalim besedom o “Krokanu“, kraljevskom vinu i grožđu koje uspeva na Bisernom ostrvu nadomak Novog Bečeja. Ovogodišnja manifestacija  obeležena je bogatim programom i u Zavičajnom muzeju “Kotarka” i “Žitnom magacinu” u Novom Miloševu gde je prikazan dokumentarni film “Laslo Karačonji od Beodre”, održan je koncert Srne Stanojlović, studentkinje Akademije umetnosti u Novom Sadu, predstavljena je izložba ilustracija i knjiga Senke Vlahović pod nazivom “Antologija budućih snova” kao i izložba tradicionalnih banatskih kolača.

 

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena