Kultura

NOVOBEČEJSKI: Nagrađen roman Radovana Vlahovića

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 16. jun 2022. • 12:47 •

NOVOBEČEJSKI: Nagrađen roman Radovana Vlahovića

 

Književnik iz Novog Miloševa, Radovan Vlahović, dobitnik je Nagrade Društva književnika Vojvodine, za najbolji roman na srpskom jeziku u 2021. godini, „Noćni razgovori sa sestrom“, u izdanju Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa. Ovaj roman prvi je deo Vlahovićevog triptiha o novozenitistima, a već u podnaslovu čitaoci saznaju da se radi o kratkom viteškom romanu o ljubavi. Žiri u sastavu Damir Smiljanić (predsednik), Jelena Marićević Balać i Branislav Živanović, većinom glasova doneo je odluku da nagradi Vlahovićev roman, ali i zbirku pesama „Jastog“ Stevana Bradića, u prošlogodišnjem izdanju novosadskog „Preloma“. Nagrada će laureatima biti uručena na Godišnjoj skupštini Društva književnika Vojvodine.

Nagrada Društva književnika Vojvodine dodeljuje se svake godine, članovima ovog Društva, za prvo izdanje originalnog književnog dela, koje je objavljena do kraja decembra prethodne godine.

Vest da je dobio nagradu Radovana Vlahovića je iznenadila, ali i obradovala: „Neće zvučati neskromno ako kažem da me je ova vest izuzetno obradovala, a najviše iz razloga što mi je dodeljuje esnaf, odnosno udruženje čiji sam član i biće mi veliki podstrek u daljem radu. Inače može se reći da je ovo treća sreća, pre toga za ovu Nagradu mi je bio nominovan roman „Bapa“, a potom i zbirka poezije „Bdenje nad smislom“. Nagrađeni roman se nadovezuje na triptih o novozenitizmu, koje sam objavio ranije, a koji su činili romani „Evo čoveka“, „Samaroplavetnilo“ i „Varvarogenije“.  U planu je i sada triptih, posle nagrađenog romana „Noćni razgovori sa sestrom“, sledi „Dnevnik virtuelnog zavodnika“ i treći „Gospodin snevalo“. Na kraju da kažem da mi je utoliko draže što je ova nagrada došla u vreme kada se obeležava stogodišnjica zenitizma“. 

Biografija

Radovan Vlahović, rođen je 21. marta 1958. godine u Novom Bečeju. Studirao je Jugoslovensku i svetsku književnost u Novom Sadu. Objavio je preko pedeset knjiga, piše romane, kratke priče, pesme, eseje i recenzije. Prevođen je na engleki, nemački, slovački, ruski, slovenački, makedonski i rumunski jezik. Osnivač je Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu, prvog privatnog kulturnog centra u Srbiji, kao i više književnih susreta i manifestacija, među kojima i Dane Teodora Pavlovića.  U funkciji izdavača-urednika ovog centra objavio je preko 500 naslova, iz oblasti književnosti, umetnosti i nauke. Član je Društva književnika Vojvodine, Udruženja književnika Srbije, Matice srpske i Exil-PEN centra, sekcije zemalja nemačkog govornog područja.

 

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Opštine Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad