Poljoprivreda

Upozorenje i preporuka za proizvođače uljane repice

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 28. februar 2022. • 14:07 •

 Upozorenje i preporuka za proizvođače uljane repice

Na teritoriji Regionalnog centra Zrenjanin usevi uljane repice nalaze se u fazi devet i više listova razvijeno do početka rasta u stablo.

Vizuelnim pregledima useva registrovano je prisustvo male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactylus) i velike repičine pipe (Ceutorhynchus napi). Takođe, u lovnim klopkama (Merikovim sudovima) se registruju ulovi odraslih jedinki obe štetočine. Nivo prisustva repičinih pipa se razlikuje u zavisnosti od lokaliteta, faze razvoja uljane repice i blizine prošlogodišnjih repičišta.

Disekcijom ženki obe navedene štetočine utvrđeno je prisustvo jaja unutar njihovog tela što ukazuje na blizinu procesa polaganja jaja, koji se, uzimajući u obzir biologiju repičinih pipa i uslove koji trenutno vladaju u proizvodnji, očekuje u narednih nekoliko dana.  

Sada je veoma važno sprečiti polaganje jaja u stablo i lisne drške uljane repice, kako ne bi došlo do nastanka šteta u usevima.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled repičišta na prisustvo repičinih pipa i sprovođenje mera zaštite po postizanju praga štetnosti (1 pipa na 5 biljaka) primenom nekog od registrovanih insekticida:

 

–      Fastac ME (alfa-cipermetrin)  0,2-0,3 l/ha ili

–       Grom (lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha.

Zbog izraženih temperaturnih oscilacija i niskih jutarnjih temperatura, preglede useva na prisustvo pipa ali i  sprovođenje samog tretmana treba izvršiti u najtoplijem delu dana.

U ovom momentu, najugroženiji su usevi iz najranijih rokova setve, gde se registruje porast stabla te se u ovim usevima sprovođenje mera zaštite preporučuje u što kraćem roku.

 

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad