Yunet
 

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležili Materice

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 27. decembar 2021. • 00:00 •

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležili Materice

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u nedelju, 26. decembra, širom Srbije obeležili su Materice, najveći hrišćanski praznik majki i žena.

Na taj dan deca porane i „zavežu“ oko nogu majku nekim šalom ili maramom i naprave ovlaš čvor. Majka daje deci poklončiće, pripremljene kolače, razne slatkiše i tako se, takođe simbolički, „dreši“. Postoji i običaj da muž „vezuje“ ženu ako se bračni par u narednoj godini sprema za roditeljstvo.

Veliki broj somboraca se okupio u nedelju u 09 časova na liturgiji i prisustvovao je službi koju je obavilo pravoslavno sveštenstvo somborskog Sveteogeorgijskog hrama.

Na kraju službe Savo Nikolić, arhijerejski namesnik somborski se zahvalio svim somborcima pojedinačno kao i organizacijama, preduzećima i ustanovama koji su se odozvale pozivu da se sakupe priloge za novogodišnje paketiće za srpsku decu koja žive na Kosovu. Prikupljeno je mnogo slatkiša i poklona, više nego što se očekivalo i sa velikom radošću će biti odneti na Kosovo.

Nakon službe u Hramu, Kolo srpskih sestara Sombor koje su predstavljale Natalija Olujić i Julijana Jerković, pripremilo je i podelilo preko 80 darova u vidu novogodišnjih paketića deci koja su prisustvala liturgiji, a takođe je veliki broj slatkiša doniran Somborskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini kao prilog za srpsku decu na Kosovu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena