Yunet
 

Društvo

U Somboru održano Bogojavljensko plivanje za Časni krst

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 19. januar 2022. • 00:00 •

U Somboru održano Bogojavljensko plivanje za Časni krst

Zavičajno udruženje Srba „Korijeni“, pod pokroviteljstvom Grada Sombora i uz tehničku pomoć Sportskog saveza grada Sombor, organizovalo je Bogojavljensko plivanje za Časni krst.

U somborskom hramu Svetog Velikomučenika Đorđa povodom današnjeg velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja održana je liturgije i osveštavanje vode. Nakon toga, kao i prethodnih godina, Somborci su u pratnji organizatora i sveštenih lica zajedno otišli na Gradsko kupalište „Štrand“ gde je održano Bogojavljensko plivanje za Časni krst.

Ispred organizatora sve prisutne je pozdravio Slobodan Subotić održavši kratku besedu o značaju praznika Bogojavljenje, dana kada se svi vernici pozdravljaju sa „Mir Božji Bog se javi“.

„Pravoslavni vernici danas, 19. januara, proslavljaju Bogojavljenje kao jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Praznik Bogojavljenje naziva se još Prosvećenje. Po povratku iz Egipta Isus Hrist je živeo u Nazaretu i sa svojom majkom Presvetom Bogorodicom Marijom, kada je navršio 30 godina otišao je na reku Jordan kod Svetog Jovana da ga krsti. Videvši spasitelja Sveti Jovan reče: „Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš k meni“. Isus mu odgovori: „Pusti sad to ovako ćemo da ispunimo svu pravednost“. Zatim Sveti Jovan potopi glavu Isusa u vodu i krsti ga. Kroz taj čin se pokaza Sveti put misija Hrista u put našeg spasenja. Sve grehe naše je pokupio sa sobom u vodu i umro, a izlaskom iz vode ožive. Ovim događajem se pri Isusovom krštenju Bog javi u 3 ličnosti, Bog otac, Bog sin koji se krstio u Joradnu i Bog Duh sveti u vidu goluba. Sišao je sa neba na Hristovu glavu, taj trenutak objavljivanje bogočeka i uvođenje Hrista u Misijansku misiju. Ovaj događaj nalazi se u svetim knjigama i slavi kao Bogojavljavanje. “Bog se javi – Vaistinu javi“, govorio je Slobodan Subotić iz ZUS „Korijeni“.

Za Bogojavljensko plivanje za Časni krst ove godine prijavilo se 29 plivača. Većini prijavljenih je bilo ovo već po treći – četvrti put da plivaju za Časni krst, ali nekima i prvi. Hrabre takmičare je bodrio veliki broj sugrađana pored bazena u kojem se plivalo.

Najspretniji ove godine je bio Marko Marinković iz Sombora, momak star 19 godina, kojem je ovo četvrto učešće u ovoj manifestaciji.

„Imam 18 godina i ovo mi je 4. put da učestvujem i evo sad sam prvi došao do krsta. Puno mi to znači. I sledećih godina ću učestvovati sigurno, to je tradicija i čast. Ako to ne bude u Somboru biće sigurno u nekom drugom gradu“, ističe Marko Marinković.

Na Gradskom kupalištu prisutni su bili i predstavnici Gradske uprave gradonačelnik Antonio Ratković i gradska većnica za sport, omladinu i zdravstvo Antonija Nađ Kosanović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena