Yunet
 

Društvo

U Somboru obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 27. januar 2022. • 00:00 •

U Somboru obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

U Somboru je održana svečana akademija pvoodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta. Svečanu akademiju organizovala je Jevrejska opština Sombor uz podršku Saveza jevrejskih opština Srbije.

Na samom početku prikazan je kratkometražni film o stradanju jevreja, a potom je sve prisutne u ime grada pozdravio Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

„Kažu da je istorija učiteljica života. Mi danas takođe pišemo jednu stranicu istorije ovog našeg lepog grada koji nesebično širi ruke svakom dobronamernom putniku. I ta stranica će nas učiti, jer će na njoj biti ispisano da Sombor nije zaboravio svoje sugrađane koji su bili žrtve jedne pogubne i iracionalne politike kakva je bila politika holokausta. Ostaće zapisano da se kao jedan mali, ali istinski multietnički grad potrudio da doprinese da se ne zaboravi nepravda učinjena takvom politikom i da ostaje budan pred činjenicama istorije zarad budućnosti života pokoljenja koji će u njemu živeti“, poručio je Ratković.

Prisutnima se obratila i Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja. Ona je ovom prilikom istakla da se sećanja na Holokaust mora prenositi sa generacije na generaciju, kako se takvo i slično zlo više ne bi ponovilo.

„Srbija pamti žrtve Holokausta, neguje kulturu sećanja i doprinosi otkrivanju pune istine o svemu što se događalo u periodu Drugog svetskog rata. Naša je zajednička obaveza da od istorijskog zaborava i pokušaja svakog oblika relativizacije sačuvamo dostojanstveno sećanje na stradale. U tom cilju kao potpisnica Terezinske deklaracije, Republika Srbija prva je evropska zemlja koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika“, rekla je ministarka kulture Gojković.

Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije koji je citirajući delove romana „Semper idem“ Đorđa Lebovića, podsetio je prisutne na „zlo doba“ iz perspektive jednog deteta i zahvalio se prisutnima na čuvanju sećanja.

A Ernest Hercog, ispred Svetskog jevrejskog kongresa, naglasio je da pripadamo generaciji u čijim životima će umreti i poslednji svedoci Holokausta.

Svečanoj akademiji prisustovali su i predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, ambasadori Austrije i Nemačke, predstavnici ambasada SAD i Izraela, predstavnici zajednice Jevreja, Spske pravoslavne crkve, katoličke crkve i islamske zajednice.

U znak sećanja na žrtve Holokausta, nakon svečane akademije, priređena je i predstava „Semper idem“ u Narodnom pozorištu Sombor, koja je rađena po romanu Đorđa Lebovića, a u režiji Gorčina Stojanovića.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad