Yunet
 

Društvo

Šampioni Srbije u rešavanju problema energetske efikasnosti

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 1. mart 2022. • 00:00 •

Šampioni Srbije u rešavanju problema energetske efikasnosti

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je novi poziv za subvencije za zamenu stolarije i izolacije.

Tokom razgovora sa Zoranom Mihajlović, ministarkom rudarstva i energetike zanimalo nas je koliki su fondovi, ima li nekih olakšica i kakva su očekivanja kada je energetska efikasnost u pitanju.

Treba napomenuti da je prošle godine Grad Sombor bio prvi u Srbiji kada je reč o konkursu vezanog za energetsku efikasnost.

„Jeste, Sombor je grad koji ne samo da se prvi javio prošle godine na Javni konkurs, nego je Sombor grad koji je bio jako efikasan. Dakle on je završio sve što je trebalo da se završi da bi raspisao Javne pozive ka kompanijama i da bi raspisao Javne pozive ka građanima.

Činjenica jeste da mi kao država trošimo mnogo više energije, bilo toplotne ili električne, nego što suštinski treba da trošimo. Kad se to negde svede i kad se pogleda uporedo sa zemljama jugoistočne Evrope ili sa zemljama Evropske unije, Srbija troši 3 do 4 puta više toplotne električne energije. Nismo mi rasipnici, prosto nismo bili u situaciji prethodnih 10, 20 ili više godina kada smo gradile kuće, zgrade – tada nije bilo novca da mislimo da li imamo dobru izolaciju, dobro izolovana vrata i stolariju – jednostavno ljudi su imali neke druge potrebe koje su bile primarnije.

Država je ove godine obezbedila dovoljno novca da kroz subvencije od 50% procenata pomognemo da se promene i prozori i vrata i da se uradi bolja izolacija krova, zamene kotlove. Došli smo do zaključka da u naredne dve ili tri godine ukoliko bar 30% domaćinstava to bude uradilo, Srbija će da uštedi proizvodnju jedne velike termoelektrane.

Ove godine u budžetu obezbedili smo 250 miliona evra. To znači da svako ko bude želeo da se javi na konkurs u bilo kojoj lokalnoj samoupravi može da se javi, novca ima dovoljno i država će taj novac dati“, između ostalog ističe Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena