Yunet
 

Društvo

U Somboru održan 2. Sajam roditeljstva

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 7. mart 2022. • 00:00 •

U Somboru održan 2. Sajam roditeljstva

U vrtiću „Bubamara“ u Somboru, tokom proteklog vikenda, organizovan je drugi po redu Sajam roditeljstva.

Cilj i ovogodišnjeg Sajma roditeljstva je bio da roditelji kroz različite edukativne i interaktivne radionice saznaju kako da unaprede svoje roditeljske veštine, dobiju informacije o uslugama i vidovima podrške sistema koje mogu ostvariti na nivou lokalne samouprave, kao i da zajedno sa svojom decom učestvuju u kreativnim, istraživačkim, sportskim i drugim aktivnostima.

Otvaranju manifestacije prisustvovali su državna sekretarka, Anamarija Viček, a manifestaciju su ispratili i pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić, kao i zamenica gradonačelnika grada Sombora, Ljiljana Tica.

„Zadovoljstvo mi je da zajedno sa partnerima i domaćinima otvorim Sajam roditeljstva, manifestaciju koja se organizuje u okviru treće komponente projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ koji sprovodi Ministarstvo prosvete uz podršku Svetske banke. Ovaj projekta ima više važnih ciljeva kojima je zajedničko obezbeđivanje jednakih mogućnosti za svu decu i jednakih šansi za uspešan rast i razvoj. Zato je ovim projektom planirana, izgradnja, dogradnja i adaptacija objekata predškolskih ustanova širom Republike Srbije, čime se doprinosi ostvarivanju strateškog cilja tj. povećanju obuhvata dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem“, ističe Anamarija Vičerk, državna sekretarka.

„Verujem da će roditelji na ovom Sajmu videti značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja, dobiti odgovore na pitanja koja su ih do sada mučila jer nisu imali odgovore na to. Država je poslednjih godina poduzela veliki broj aktivnosti da se poveća obuhvat dece u Predškolskim ustanovama. Novom strategijom koja je doneta u junu 2021. godine i predviđeno je 11.000 novih mesta u vrtićima naše zemlje. Posebno je značajno što se mnoge druge institucije priključuju ovakvim projektima, što se vidi po partnerima na ovom sajmu“, ističe Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete.

„Zajednički cilj u ovom svemu je da vrtić bude mesto gde se srećno odrasta i uči, a ujedno i roditeljima prilika da obezbede svojoj deci srećno i bezbedno detinjstvo“, zaključuje Ljiljan Tica, zamenica gradonačelnika Sombora.

Direktorka Predškolske ustanove „Vera Gucunja“, domaćin manifestacije, Aleksandra Perović zvanično je otvorila Sajam.

„Ja ću ovu manifestaciju otvoriti našim somborskim tradicionalnim vrtićkim pozdravom: „U Somboru, bođoš raste, dobrodošli, zdravo da ste“, između ostalog rekla je Aleksandra Perović, direktor PU „Vera Gucunja“.

Pre formalnog otvaranja Sajma direktorka Predškolske ustanove, Aleksandra Perović, predstavila je gostima i medijima 13 punktova ovogodišnjeg sajma na kojima će roditelji, kroz različite edukativne i interaktivne radionice, saznati kako da dobiju informacije o uslugama i vidovima podrške sistema koje mogu ostvariti na nivou lokalne samouprave kao i na kojima će moći zajedno sa svojom decom da učestvuju u kreativnim, istraživačkim, sportskim i drugim aktivnostima.

U postavljenim punktovima domaćini su bili partneri u ovom projektu Predškolskoj ustanovi „Vera Gucunja“ a to su: Sportski savez Grada Sombora, Gradska uprava Sombor, Crveni krst Sombor, Centar za socijalni rad, Muzička škola „Petar Konjović“, Savet za bezbednost saobraćaja Grada Sombora, Dom zdravlja Sombor, pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman. Udruženje za podršku osobama sa autizmom „Maslačak“ iz Sombora kao i UNICEF i Svetska banka.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena