Yunet
 

Društvo

Pušten u rad Jedinstveni informacioni sistem prosvete

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 17. mart 2022. • 00:00 •

Pušten u rad Jedinstveni informacioni sistem prosvete

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je puštanju u rad Portala otvorenih podataka na kojem se nalaze podaci iz Jedinstvenog informacionog sistema prosvete, koji na jednom mestu objedinjuje sve informacije o ustanovama i zaposlenima unutar obrazovnog sistema naše zemlje, kao i o učenicima i studentima.

Brnabić je, podsetivši na to da je 2019. godine počeo rad na JISP-u, ocenila da je ovaj sistem najbolja i najvažnija reforma u našem obrazovnom sistemu u poslednjih nekoliko decenija.

Ona je precizirala da taj sistem uključuje sve aspekte prosvete – broj učenika, zaposlenih, školskih objekata, šta sve ti objekti sadrže, iz kojih škola učenici idu na dalje školovanje, da li se upisuju u gimnazije ili srednje stručne škole, da li i u kolikom procentu napuštaju školovanje.

Takođe, kako je dodala, sistem uključuje i informacije o tome da li se nakon srednjih škola đaci upisuju na visokoškolske ustanove ili odmah idu na tržište rada i, ako idu, koliko čekaju na posao, da li se zapošljavaju u sektoru za koji su i učili, kolika im je prosečna prva plata i drugo.

Prema njenim rečima, na Portalu se nalaze i podaci za visokoškolske ustanove o tome koliko je prosečno vreme studiranja na svakoj od tih ustanova, koliko studenti čekaju na posao kada završe školovanje, da li se zapošljavaju u oblasti za koju su studirali i ostalo.

Foto: Printscreen Infobiro

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad