Yunet
 

Društvo

Sombor bio deo kampanje „Život u tvojim rukama“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 28. april 2022. • 00:00 •

Sombor bio deo kampanje „Život u tvojim rukama“

Sportski savez Grada Sombora i sportski radnici grada Sombora uključili su se u kampanju “Život u tvojim rukama”. Podsetimo cilj kampanje koju sprovodi Crveni krst Srbije u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije i pod pokroviteljstvom Ministrstva zdravlja je smanjenje smrtnih ishoda u slučajevima srčanih zastoja koji se dešavaju tokom sportskih aktivnosti ili na ulici, kod kuće, na poslu…

Stručni tim Crvenog krsta Srbije održao je obuku sportskih radnika grada Sombora.u sali KC “Laza Kostić”.

„Pokreniti nekome srce je najplemenitija stvar koju možemo da uradimo za ljudsko biće. To je poruka kojom poznati sportisti pozivaju građane da nauče osnovne korake kako bi spašavali svoje sugrađane koji su doživeli nagli srčani zastoj. Sve se radi u okviru kampanje “Život u tvojim rukama” koju sprovodi Crveni krst Srbije u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije i pod pokroviteljstvom Ministrstva zdravlja. Kampanja je započeta u okviru sporta jer se sve češće ovakve stvari dešavaju na sportskim terenima, ali srčani zastoj je globalni problem jer se 7 od 10 srčanih zastoja događa u van bolničkim uslovima, u svakodnevnom životu, a stanje onih kojima se to dešava zavisi upravo od prve reakcije onih najbližih koji su se zatekli na tom mestu. To je bio razlog zašto je Crveni krst pokrenuo kampanju. Počelo se u sportskim sredinama ali vrlo brzo će se proširiti u sve oblasti svakodnevnog života“, istakla je Ljubica Aleksić, stručni saradnik u Crvenom krstu Srbije.

„Drago mi je što je Sombor domaćin ovakvoj edukaciji i što smo među prvim gradovima u Vojvodini koji će imati priliku da nauče ovako značajne stvari – kako pružati prvu pomoć u ovakvoj situaciji. Spasiti nekome život je najhumaniji gest za svakog čoveka. Svi smo svesni da se ovakve stvari dešavaju i sportisti moraju biti spremni na sve i zato još jednom ponavljam da mi je drago što su somborski treneri i sportski radnici dobili priliku za ovakvu edukaciju“, rekla je Antonija Nađ Kosanović, član Gradskog veća za oblast omladine, sporta, dece i zdravstva.

„Mislim da je ova ideja i kampanja uopšte zaista sjajna. Treba je maksimalno iskoristiti. Insistiram da se što više trenera uključi u ovo. Preko je potrebno naučiti kako reagovati u ovakvoj situaciji. Ovo se ne dešava često, ali zar trebamo isticati značaj prave reakcije najbližeg kojom će jedan život biti spašen“, rekao je Petar Kosanović, karate trener.

„Ova kampanja će se proširiti iz ove sportske oblasti u sve sfere društvenog života, sa ciljem da se na što veći broj stanovništva edukuje za ovakve postupke, tj pružanje prve pomoći, koje će omogućiti da čovek preživi u prvih nekoliko minuta dok ne dođe stručno osoblje. Za Ministstvo zdravlja je najvažnije što svi znamo da u Zakonu piše da imamo prava na zdravstvenu zaštitu ali i da smo dužni da unapređujemo svoje zdravlje i zdravlje svojih sugrađana, a to je to da živimo zdravim stilovima života. Apelujemo na sve da se preventivno bave nekim aktivnostima u svojim životima, npr pravilno sedenje, dosta šetanja i fizičkih aktivnosti, zdrava ishrana“, završava dr Ferenc Vicko, državni Sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Kampanja se tokom ove godine sprovodi sa jedinstvenom porukom: „Pokrenuti nekome srce je najplemenitija stvar koju možemo da uradimo za ljudsko biće. Svako treba da zna kako“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena