Yunet
 

Društvo

U Somboru obeležen Nacionalni dan dobrovoljnih davaoca krvi

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 11. maj 2022. • 00:00 •

U Somboru obeležen Nacionalni dan dobrovoljnih davaoca krvi

Povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davaoca krvi koji se obeležava 11. maja, predstavnici Gradske uprave priredili su prijem za dobrovoljne davaoce krvi i predstavnike Crvenog krsta.

U zgradi Županije domaćini predstavnicima Crvenog krsta sekretaru Biljani Klipi, počasnom predsedniku dr Milanu Zobenici i dobrovoljnim davaocima krvi bili su zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica i gradska većnica Antonija Nađ Kosanović.

„Ja vam čestitam ovaj vaš dan, želim da i dalje nastavite tako, da i dalje postoje takvi ljudi u našem gradu i našoj okolin, koji svojom humanošću pokazuju koliko se može biti veliki čovek i učestvovati u jednom takvom činu i odluci da svojom krvi spase živote drugih kada im je najteže. Tada pomažete i tom čoveku ali i celoj njegovoj porodici“, istakla je Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika Grada Sombora.

Svim prisutnima su se obratili i predstavnici Crvenog krsta Sombor i tom prilikom zahvalili Gradu na velikoj podršci, a posebno svim davaocima krvi na teritoriji Grada Sombora.

„Želim da se ovom prilikom zahvalim i svim davaocima krvi koji nisu sada sa nama, a ima ih jako mnogo, i da ih pozovem na sutrašnju akciju“, rekla je Biljana Klipa.

„Mi kao organizacija nastojimo svojim akcijama da svima koji su zbog bioloških razloga morali prestati da budu dobrovoljni davaoci krvi, omogućimo da ostanu naši članovi, jer mi smo kao jedna porodica. Zbog takvih stvari nam se dešava da imamo u akcijama nekoliko članova iz jedne porodice, dolaze nam i po tri generacije odjednom, i na to smo veoma ponosni. Nema krize za našu delatnost, trudimo se da opstajemo u svim uslovima i da budemo uvek u funkciji zadovoljavanju potreba zdravstva“, ističe dr Milan Zobenica.

S obzirom na povećanje broja dobrovoljnih davaoca krvi u našoj sredini od strane ženskog pola na ovaj prijem su bile pozvane žene i osobe koje su u porodičnom srodstvu, a svi su davaoci krvi.

„Počela sam da dajem krvi 1991. godine kada je bilo ratno stanje i mnogo ranjenih ovde kod nas, to me je pokrenulo i od onda nisam stala, do sada 20 puta. Muž i svekar su već bili davaoci, a i deca koja su sada u inostranstvu, sin kćerka su isto davaoci“, ističe Stana Ljubobratović iz Koluta.

„Prvi put sam krv dao u vojsci 1987. godine, nastavio sam po izlasku iz službe ali onda je počeo rat i bila je jedna pauza. Posle sam nastavio i do sada je bilo oko 25 puta, ne znam ne brojim“, kaže Branislav Savić iz Sombora.

„Prvi put sam otišao sa ocem i eto nastavio sve do danas više od 25 puta sam dao krv. Pored toga što je to od velikog značaja za one kojima je krv potrebna, mnogo znači i sopstvenom organizmu da obnovi svoju krv“, rekao je Boban Savić iz Sombora.

„Jedva sam dočekala da napunim 18 godina da imam uslov da mogu da postanem dobrovoljni davalac krvi. Dugo sam već u službi Crvenog krsta i znam koliko to znači i trudim se da prenesem i drugima. Dati krv i spasiti time jedan život je nešto fenomenalno“, zaključuje Zoja Vranješ iz Sombora.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena