Yunet
 

Društvo

Kampanja „Na maturu bez automobila“ organizovana je i u Somboru

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 30. maj 2022. • 00:00 •

Kampanja „Na maturu bez automobila“ organizovana je i u Somboru

„Na maturu bez automobila“ naziv je kampanje koju realizuje Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u 30 gradova širom Srbije.

U saradnji sa Gradom Somborom i Savetom za bezbednost saobraćaja, pripadnicima Policiijske uprave Sombor, u petak poslednjeg dana škole za učenike srednjih škola u velikoj sali Gradske kuće u Somboru održana je tribina namenjena maturantima i učenicima trećeg razreda srednjih škola.

U toku prepodneva u centru grada je u okviru iste kampanje, uz pomoć simulatora čeonog sudara i simulatora prevrtanja vozila, učenicima a i svim somborcima omogućeno da se i prektično uvere kako je neophodna pravilna upotreba pojasa na svim sedištima u vozilu i na koji način sigurnosni pojas ublažava posledice saobraćajne nezgode.

Prema rečima Milana Ilića, savetnika direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, u Republici Srbiji upotreba sigurnosnog pojasa nije na zadovoljavajućem nivou, kreće se negde oko 86% na prednjem sedištu, dok na zadnjem sedištu tek svaki peti putnik koristi sigurnosni pojas.

„U okviru akcije, učenicima se ukazuje na važnost poštovanja pravila u saobraćaju, zašto je važno da budu baš te večeri bezbedni učesnici u saobraćaju, kao i koliko je bitno da se njihov provod završi srećnim i nezaboravnim. Na tribini će imati priliku da čuju koji su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda po pitanju mladih u saobraćaju, da čuju statistiku, kao i iskustvo onih koji su zbog nepažnje postali žrtve saobraćajnih udesa. Cilj ove akcije je podizanje svesti kod mladih učesnika u saobraćaju o značaju poštovanja osnovnih propisa, a to je vožnja bez alkohola, vezivanje pojasa i nikako upotreba mobilnog telefona. Kampanja „Na maturu bez automobila“ sprovodi se u 30 lokalnih samouprava na teritoriji Srbije. „Generalno, u Republici Srbiji upotreba sigurnosnog pojasa nije na zadovoljavajućem nivou, kreće se negde oko 86% na prednjem sedištu, dok na zadnjoj klupi tek svaki peti putnik koristi sigurnosni pojas. Nama je cilj da nam preko 95% vozača i putnika koristi sigurnosni pojas““, ističe Milan Ilić, savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena