Yunet
 

Društvo

Popis stanovništva je suštinski važan za nacionalne manjine

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 30. maj 2022. • 00:00 •

Popis stanovništva je suštinski važan za nacionalne manjine

Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije, nacionalnih saveta i Republičkog zavoda za statistiku prisustvovali su sednici Koordinacije nacionalnih saveta, na kojoj je bilo reči o popisu stanovništva, koji će biti sproveden od 1. do 31. oktobra, i planiranim zajedničkim aktivnostima.

Državna sekretarka Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Olena Papuga navela je da nacionalne manjine popis vide kao veoma važan jer se prema rezultatima određuje politika prema manjinama, formiraju nacionalni saveti i određuju sredstva za ustanove i nacionalne savete nacionalnih manjina.

Ona je navela da je resorno ministarstvo formiralo radnu grupu u kojoj su pripadnici nacionalnih manjina, napomenuvši da su održani sastanci sa Republičkim zavodom za statistiku u cilju edukacije pripadnika nacionalnih manjina za kampanju popisa i za sam popis.

Zavod je u opštinama formirao timove koji će biti angažovani na popisu, prevedeni su svi materijali, uputstva i upitnici na 13 jezika nacionalnih manjina, a biće prevedeno još, rekla je Papuga.

Prema njenim rečima, popisivači na terenu će imati uputstva na jezicima nacionalnih manjina, a u komisijama će biti pripadnici nacionalnih manjina.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad