Yunet
 

Društvo

Usvojeno više uredbi u cilju zaštite privrede i građana

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 29. jul 2022. • 00:00 •

Usvojeno više uredbi u cilju zaštite privrede i građana

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, a usled globalnog poremećaja i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi.

Cilj ove uredbe je ublažavanje posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.

Energetski subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra prošle godine.

Vlada je usvojila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom j propisana maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjske slabine sa kostima, kao i ukupne stope marže.

Uredbom je, takođe, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

Ograničena je cena belog kristal šećera po kilogramu, kao i njegove proizvođačke cene i propisano je da trgovci na veliko, koji nabavljaju šećer kristal u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma, moraju da ga distribuiraju u maloprodaju u roku od 15 od dana izdavanja isprave o preuzetoj robi.

U istoj uredbi navedeno je da su privredni subjekti koji se bave proizvodnjom navedenih životnih namirnica dužni da isporučuju proizvode u količinama koje ne smeju biti manje od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad