Yunet
 

Društvo

„Sačuvajmo dijalekte od zaborava“ – novi projekat Udruženja Nemaca „Gerhard“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 4. avgust 2022. • 00:00 •

„Sačuvajmo dijalekte od zaborava“ – novi projekat Udruženja Nemaca „Gerhard“

Sedam mladih, zainteresovanih za rad sa seniorskim članstvom Udruženja Nemaca „Gerhard“, a u saradnji sa depandansom Gradskog Muzeja Sombor, je od početka ove godine realizovalo deset intervjua sa članovima, koji govore neki od dijalekata nemačkog jezika.

Cilj programa je da se različiti dijalekti nemačke nacionalne zajednice, koje porodice nisu prenosile na mlađe naraštaje, sačuvaju od zaborava i budu dostupni široj javnosti kroz stalnu muzejsku postavku Muzeja Podunavskih Švaba.

Kroz učešće u programu mladi iz Sombora i okoline, su se upoznali sa istorijom života Podunavskih Švaba na našim prostorima, u saradnji sa kustosom muzeja, Miroslavom Ćaćić, i autorkom stalne postavke, kustosom Milkom Ljuboja, su izradili pitanja i uvežbavali vođenje intervjua.

Rezultat programa su untervjui u kojima sagovornici pričaju svoje porodične priče, o vremenu Drugog Svetskog rata, tradiciji Podunavskih Švaba i kulinarstvu. Intervjui će uskoro biti dostupni na web prezentaciji Udruženja Nemaca „Gerhard“.

Realizacija programa je omogućena uz prijateljsku podršku Instituta za odnose sa inostranstvom, a HUN „Gerhard“ poziva sve one koji žive na teritoriji Vojvodine i govore nekim od dijalekata Podunavskih Švaba da se jave radi nastavka realizacije programa.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad