Yunet
 

Društvo

U Somboru obeležen Dan sećanja na stradale i prognane u akciji „Oluja“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 4. avgust 2022. • 00:00 •

U Somboru obeležen Dan sećanja na stradale i prognane u akciji „Oluja“

Na današnji dan pre 27 godina počela je hrvatska vojno-policijska operacija „Oluja“ čija se godišnjica u Srbiji obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, a u Hrvatskoj kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

U Srbiji se obeležava 4. avgust, dan kada je ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu počela vojno-policijska akcija „Oluja“ koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Akcija „Oluja“ ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije tokom i posle akcije Oluja proterano je oko 200.000 Srba, ubijeno ih je oko 1.700 a više od 700 i dalje se vodi kao nestalo.

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama ratova devedesetih u Parku heroja i u Somboru je obeležena godišnjica najvećeg pogroma Srba.

Vence su položile delegacije Grada Sombora, koju su čini Antonio Ratković, gradonačelnik, Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika i članovi Gradskog veća Darko Smiljanić i Antonija Nađ Kosanović, zatim delegacija Pokreta ratnih veterana Sombora, delegacija Udruženja ratnih vojnih invalida Sombor i delegacija Udruženja boraca i potomaka „Kordun“ Čonoplja.

Nakon polaganja venaca predstavnici delegacija upisali su se u knjigu sećanja.

Izvor: beta.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena