Yunet
 

Društvo

Da li se dovoljno brine o uništavanju ambrozije na teritoriji Grada Sombora?

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 5. septembar 2022. • 00:00 •

Da li se dovoljno brine o uništavanju ambrozije na teritoriji Grada Sombora?

U Srbiji čak trećina stanovništva pati od nekog oblika alergije. Od 25 alergenih vrsta biljaka koje se prate, ambrozija je najagresivnija.
Sredinom avgusta počinje njeno cvetanje, kao i zdravstveni problemi onih koji su alergični i to traje do duboko u jesen. Prema zvaničnim podacima u poslednje dve godine zabeležena je najveća koncentracija polena ovog korova.

Nadležni u Somboru redovno proveravaju da li vlasnici poljoprivrednih zemljišta uništavaju ambroziju.

Grad Sombor je ove godine izdvojio značajna sredstva iz budžeta za uništavanje ambrozije – koja se uglavnom uništava košenjem ili hemijskim putem.

„Grad Sombor je iz budžeta za 2022. godinu izdvojio značajna sredstva za tretiranja i uništavanje korovske biljke ambrozije na javnim površinama koje su u javnoj svojini grada i koje se vrši kroz Javno komunalno preduzeće „Zelenilo“ i kroz program javnog zdravlja. Pored toga Skupština Grada Sombora je donela dve odluke: Odluku o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete i Odluku o merama, načinu i uslovima trajnog uništavanja korovske biljke ambrozije u kojima je propisano da vlasnici poljoprivrednog zemljišta i vlasnici građevinskog zemljišta su dužni da svoje parcele redovno obrađuju kao i da vrše sistemsko kontinuirano uklanjanje svih korova, a naročito amrozije. Odeljenje inspekcije i komunalne milicije Gradske uprave Grada Sombora staraju o primeni pomenutih odluka“, istakla je Antonija Nađ Kosanović, član Gradskog veća.

Na pitanje kakvo je trenutno stanje kada je reč o ambroziji na poljopivrednom zemljištu naša sagovnica odgovara:

„Grad Sombor kroz Javno komunalno preduzeće „Zelenilo“ kontinuirano tretiranja i uklanja ambroziju sa javnih površina. Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine u 2022. godinu izdalo je 41 prekršajni nalog vlasnicima odnosno korisnicima koji nisu izvršili sistemsko uklanjanje sa svojih poljoprivrednih zemljišta. Do današnjeg dana primili smo ukupno 112 zapisnika Poljočuvarske službe vezano za utvrđeno činjenično stanje ambrozije na privatnim njivama te će se po njima i dalje postupati“, zaključuje Antonija Nađ Kosanović.

Za nepoštovanje donetih Odluka određene su i kazne kako za fizička tako i za pravna lica.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena