Yunet
 

Društvo

Tribina za Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 16. septembar 2022. • 00:00 •

Tribina za Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Republika Srbija i Republika Srpska u četvrtak su obeležavili zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front.

Tim povodom u Somboru je održana tribina pod nazivom „Proboj solunskog fronta i oslobođenje 1918.“ koju je organizovao Grad Sombor u saradnji sa Pedagoškim fakultetom Sombor.

Na početku tribine prisutne je pozdravio gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, koji je ovom prilikom čestitao sugrađanima Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“Sombor danas ima razloga da bude ponosan na svoje slavne pretke, na čuvare srpskih nepokorenih barjka, učesnike bitaka, jer su njihovi potomci, naši sugrađani, naseljeni u Somboru, Aleksi Šantiću, Rastini…, uspeli da očuvaju srpsku tradiciju, kulturu, veru i običaje, dakle nacionalni identitet svog naroda, zahvaljujući kome mi danas možemo da slavimo ovaj veliki praznik naše države Srbije – Dan zastave – jer upravo zastava, pored Ustava i grba jeste jedan od neizostavnih simbola državnosti koji objedinjuje sve ono što čini naš nacionalni identitet” poručio je gradonačelnik.

Na tribini je govorio istoričar, profesor doktor Saša Marković, dekan somborskog Pedagoškog fakulteta koji je poručio da je veoma važno prošlost predstaviti mladim naraštajima na primeran način, kako bi mogli da grade svoj identitet.

„Ova kultura sećanja ima cilj da se ta prošlost sasluša, da se ta prošlost pamti i da je ona izuzetno bitna za mlade naraštaje koji zapravo stasavaju u buduće ljude, ali ona ne sme da optereti mlade naraštaje. Što bi rekao Stojan Novaković – treba naći meru u onome što predstavljamo mladim ljudima da ne bi to bilo kontraproduktivno. Mislim da je ovaj način na koji mi pričamo o tom proboju Solunskog fronta u ovom obeležavanju rasterećen od nekog egzibicionizma, neke specifičnosti, nekog senzaciolizma, zasnovan na istorijiografiji gde jedan običan čovek, željan da posle dve godine dođe kući, ide napred i tu ne može nikakva vojna sila da ga zaustavi, a pritom, taj običan srpski seljak čini srpsku vojsku i brojni dobrovoljci sa prostora Vojvodine, njih oko pet hiljada. To je trezven čovek, promišljen čovek, realan čovek, nije čovek iluzija, zna kako treba da se bori i način na koji treba da oslobodi svoju teritoriju: mudrošću, trezvenošću. Istovremeno patrijatizmom i srčanošću se oslobađa svoja teritorija. To je naka poruka za mlade ljude kako odnos prema svojoj prošlosti treba da imaju, a onda i kako svoj identitet da grade za budućnost“ objasnio je prof. dr Marković.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad