Yunet
 

Društvo

NSZ: Mere sticanja praktičnih znanja

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 13. oktobar 2022. • 00:00 •

NSZ: Mere sticanja praktičnih znanja

Jedan od javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje, a koji su na raspolaganju poslodavcima u cilju zadovoljavanja potreba za stručnim kadrovima je mera sticanja praktičnih znanja.

Ova mera podrazumeva proces učenja sa ciljem sticanja praktičnih znanja i veština nezaposlenih lica na konkretnim poslovima kod poslodavaca koji su u privatnom sektoru.

Poslodavac ostvaruje pravo na refundiranje troškova minimalne zarade sa pripadajućim porezima i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje u trajanju od 3 ili 6 meseci, u zavisnosti od toga da li će sa angažovanim licem zasnovati radni odnos na određeno ili na neodređeno vreme.

Ukoliko poslodavac sa angažovanim licem zasnuje radni odnos na određeno vreme ostvaruje pravo na naknadu troškova zarade za 3 meseca, s tim što je u obavezi da lice zadrži u radnom odnosu još 3 meseca po isteku perioda finansiranja, što znači daprogram traje 6 meseci.

Ukoliko poslodavac sa angažovanim licem zasnuje radni odnos na neodređeno vreme, u prvih 6 meseci ostvaruje pravo na naknadu zarade, s tim što ima obavezu da lice zadrži u radnom odnosu još minimum 6 meseci po isteku perioda finansiranja. Ovaj program traje 12 meseci.

U meru su uključuju nezaposlena lica bez završene srednje škole, odnosno bez kavlifikacija, uključujući i lica koja su završila fukcionalno osnovno obrazovanje odraslih. Takođe se mogu uključiti i lica koja su završila srednju školu ukoliko se na evidenciji nezaposlenih nalaze duže od 12 meseci, pod uslovom da nemaju adekvatna i primenljiva znanja, veštine i kompetencije za obavljanje konkretnih poslova.

Prilikom izbora lica za uključivanje u meru poslodavac može predložiti već poznato lice ili se obratiti
Nacionalnoj službi za zapošljavanje sa zahtevom za selekciju i odabir kandidata.

Informacije o meri mogu se dobiti u svakoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe za zapošljavanje, na telefon: 0800-300-301 ili na sajtu www.nsz.gov.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad