Yunet
 

Društvo

U Somboru promovisane nove usluge MIA četbota

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 14. oktobar 2022. • 00:00 •

U Somboru promovisane nove usluge MIA četbota

Promocija novih usluga Mia četbota održala se na Trgu Svetog Đorđa, a na ovu temu izjave za medije dali su predstavnici lokalne samouprave, NALED-a i kompanije SAGA.

„U toku je svojevrsna promotivna kampanja povodom uvođenja dve nove usluge u digitalno asistenta Mia četbota. Dakle građani će sada biti u mogućnosti da poruče izvod iz matičih knjiga i uverenja o državljanstvu, to je ta usluga koja može da se odradi digitalno preko MIE. Druga usluga je prijava komunalnog problema, građani će biti u mogućnosti da kroz komunikaciju sa četbotom prijave problem na javnoj površini, bilo to vezano za gradsko zelenilo, rasvetu i slično. Postoji mogućnost kačenja multimedijalng sadržaja i obavezan je neki kontakt podatak da se ostavi kako bi građani dobili neku povratnu informaciju kako problem rešiti i uopšte bilo koju vrstu povratne informacije.

Cilj je naravno da se rasterete zaposleni u gradskoj upravi, matičnoj službi kako bi mogli da se bave kompleksnim problemima i sa druge strane da olakša građanima ceo proces koji je vezan za bilo koju od ovih usluga“ – rekao je pomoćnik gradonačelnika Siniša Borota.

„MIA četbot je razvijen u sklopu jednog regionalnog projekta pod nazivom „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i Bosni i Hercegovini uvođenjem četbot aplikacije“. U pitanju je projekat koji je podržan od strane fonda DEVELOP koji je ustvari fond Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj a projekat sprovode osim NALED-a, Nemačka razvojna saradnja odnosno GIZ i kompanija SAGA.

Takođe projekat je regionalnog karaktera, osim u Srbiji spovodi se i u Bosni i Hercegovini u lokalnim samoupravama Bijeljina i Laktaši.

Cilj projekta je da pokaže jednu aktivnu i funkcionalnu upotrebu četbot aplikacije na lokalnom nivou gde će najviše koristi imati zapravo građani. Od pristupačinijih opštinskih usluga, isto tako komunikacijom sa jednom ovakvom digitalnom platformom će imati manju potrebu da dolaze na gradske šaltere, samim tim da uštede sebi vreme, moći će jednostavno da iz svog doma putem vajber alikacije da dobiju korisne informcije o odabranim admnistrativnim procedurama koje su zastupljene u ovoj apllikaciji“ – rekao je Stefanos Jokić iz „NALED-a“.

„Kompanija SAGA pruža zaista podršku projektima koji imaju za cilj prosto da podrže opštine na putu do njihove digitalne transformacije i pute četbota MIA građani grada Sombora mogu da dođu do potrebnih informacija korišćenjem četbota MIA.

Ja moram da naglasim da četbot MIA je zanosvana na veštačkim inteligenciji, upravo ta tehnologija omogućava građanima da oni komuniciraju kao sa ljudskim bićem“ – rekla je Martina Veselinović iz kompanije „SAGA“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena