Yunet
 

Društvo

Gimnazija „Veljko Petrović“ odlikovana ordenom Svetog Save prvog stepena

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 4. novembar 2022. • 00:00 •

Gimnazija „Veljko Petrović“ odlikovana ordenom Svetog Save prvog stepena

Gimnazija „Veljko Petrović“ Sombor organizovala je Svečanu akademiju povodom obeležavanja 150 godina postojanja i rada.

„Verujemo da je sudbina Gimnazije neraskidivo vezana za Sombor i posmatrajući istoriju Gimnazije i Sombora vidi se da uvek kada je Somboru bilo dobro bilo je dobro i Gimnaziji i obrnuto, ako nije bilo dobro gradu nije bilo dobro ni Gimnaziji. Jednostavno od samog osnivanja sam grad je zapravo glavni inicijator i uz veliku borbu se zalagao da se gimnazija otvori“, istakao je Dušan Mišković, direktor Gimnazije „Veljko Petrović“ Sombor.

„Pre svega mislim da je ovo jedan od najznačajnijih jubileja u našem obrazovnom sistemu – 150 godina somborske Gimnazije kroz koju je prošla plejada znamenitih ljudi, gimnazije koja se praktično pozicionirala svojim duhom erudicije, elokvencije , ali i tolerancije. Mislim da su pripadnici ne samo većinskog srpskog naroda nego i mnogi pripadnici nacionalnih manjina koji žive ovde u Somboru prošli kroz Gimnaziju i ostavili veoma značajan pečat, pomogli ne samo nauci u Vojvodini, Srbiji, regionu već bi rekao i planetarno“, rekao je Brako Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na samom početku Svečane akademije izvedena je himna „Bože pravde“, a prisutnoj publici u Narodnom pozorištu Sombor prvo se obratio direktor Gimanzije Dušan Mišković. On je tom prilikom istakao da su učenici Gimanzije poslednjih godina zabeležili brojne uspehe i osvojili vredna priznanja i nagrade. Mišković je takođe rekao da je somborska Gimnazija „Veljko Petrović“ jedna od retkih škola u Srbiji koja iz godine u godinu ima sve veći broj učenika.

Potom prisutnima se obratio patrijarh srpski Porfirije koji je Gimnaziji povodom 150 godina postojanja i rada dodelio orden Svetog Save I reda. U pitanju je najviše odlikovanje koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva.

Okupljenim gostima i prijateljima Gimnazije obratili su se i Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, potom Zoltan Maruš, mađarski državni sekretar za obrazovanje i Antonio Ratković, gradonačelnik Grada Sombora.

Jubileji, kao što je ovaj, idealna su prilika da se dodele nagrade i zahvalice najzaslužnijima koji su obeležili protekli period u Gimnaziji – dodeljene su pojedinačne zahvalnice, priznanja organizacijama sa kojima je Gimnazija ostvarila izuzetnu saradnju, kao i instituacijama koje pružaju finansiju pomoć ovoj ustanovi.

Nakon dodele nagrada učenici Gimanzije izveli su prigodnu predstavu. Treba napomenuti da je u holu Narodnog pozorišta postavljena izložba „Prvi vek somborske Gimnazije“ autora Saše Sabadoša.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad