Yunet
 

Društvo

Danas se obeležava Svetki dan prerano rođene dece

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 17. novembar 2022. • 00:00 •

Danas se obeležava Svetki dan prerano rođene dece

Kako saopštava Udruženje roditelja prevremeno rođene dece „Mali Div“, oko 4.000, odnosno svaka 11. beba u Srbiji se rodi prevremeno, a to donosi mnogobrojne izazove za decu i njihove roditelje.

Procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 posto, a mnogi razvojni problemi traju dugo, često ostavljajući posledice i za ceo život. Kada su roditelji u pitanju, jedan od najvećih izazova nakon prevremenog rođenja je nedostatak informacija i osećanja straha, brige, tuge i usamljenosti.

Oko 61 odsto roditelja prevremeno rođene dece smatra da im je u periodu nakon prevremenog rođenja deteta ili dece, bila potrebna psihološka podrška, dok čak 68,7 odsto kaže da im nije bila dostupna – pokazali su rezultati upitnika na koji je povodom nedavno održane „Konferencije Ujedinjeni za Male Divove“, odgovorilo preko 500 roditelja aktivnih u Facebook grupi Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“.

Povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece, Udruženje “Mali Div” trenutno sprovodi kampanju “MALI DIVOVI VODE VELIKE BITKE”, koja podrazumeva podizanje svesti o izazovima s kojim se suočavaju prevremeno rođena deca i njihovi roditelji.

Deo kampanje su i edukativni video filmovi, urađeni u saradnji sa medicinsnkim stručnjacima, iz kojih će roditelji prevremeno rođene dece moći da saznaju detalje o periodu boravka dece na neonatološkim odeljenjima i Institutu za neonatologiju u Beogradu, fizikalnoj terapiji, važnosti pasivne imunizacije protiv RSV virusa.

Izvor: danas.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena