Yunet
 

Društvo

Katoličko groblje u Somboru dobilo spomen-kompleks u slavu Svetog Rocca

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 29. novembar 2022. • 00:00 •

Katoličko groblje u Somboru dobilo spomen-kompleks u slavu Svetog Rocca

Somborskom privredniku prof. dr Božidaru Roci, opštinska uprava i Javno komunalno preduzeće „Prostor“ ponudili su javni prostor na katoličkom groblju da izgradi jedan spomen kompleks u slavu Svetog Rocca, koji je zaštitnik svih ljudi i celog živog sveta.

Profesor Roca je to prihvatio sa zadovoljstvom i ličnim sredstvima i po njegovim idejama i zamislima iza kapele na katoličkom groblju u Somboru, od srede postoji jedan kompleks koji će biti na raspolaganju svima.

„Ovaj kompleks je rađen uz odabir najkvalitenijeg materijala i izvođača radova. Česma je rezultat rada Umetničke radionice „Klesar“ iz Belih Voda kod mesta Medveđa, a svi elementi su nematerijalno kulturno dobro Republike Srbije. Ove rozete su iz Manastira Studenica i ručne su izrade. Danas smo ovaj kompleks na moje veliko lično zadovoljstvo osveštali i predali na održavanje Javno komunalnom preduzeću „Prostor“ Sombor. Mislim da je ovo za naš grad izuzetan događaj. Živimo u multikonfesionalnim vremenima i multikulturnim sredinama i želimo da taj duh negujemo. Mislim da ove poruka uklesane u kamen mogu biti nova inspiracija za novu snagu koje nam treba za život u budućnosti“, istakao je ovom prilikom prof. dr Božidar Roca.

Po želji finansijera i idejnog tvorca ovog kompleksa, česmu i sve oko nje su osveštali predstavnici pravoslavnog i katoličkog sveštenstva, a prigodan govor održao je i somborski književnik David Kecman.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena