Yunet
 

Društvo

Predstavnici Gradske uprave promovisali „MIA četbot aplikaciju“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 15. decembar 2022. • 00:00 •

Predstavnici Gradske uprave promovisali „MIA četbot aplikaciju“

Gradovi iz Srbije Sombor i Šabac i iz Bosne i Hercegovine Laktaši i Bjeljina su prvi Gradovi u regioni koji nude svojim građanima brojne informacije putem nove „MIA četbot aplikacije“ (Municipal inteligent asistent), sa ciljem uštede vremena kroz savremen način komunikacije putem digitalnih platformi. Aplikacija je besplatna i koristi se putem zvaničnih veb sajtova gradova, fejsbuk stranice i vibera.

Projekat unapređenja opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem čet aplikacije za opštinske usluge sprovode GIZ, SAGA, NALED i Privredna komora Republike Srpske, u okviru programa koji sprovodi GIZ po nalogu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Ovakav vid komunikacije sa građanima promovisali su, u centru Grada, predstavnici Gradske samouprave Sombor.

„Sombor je u oktobru 2019. počeo realizaciju projekta „MIA četbot aplikacije“ zajedno sa GIZ, SAGA, NALED i Privrednom komorom Republike Srpske, u okviru programa koji sprovodi GIZ po nalogu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Ideja je tada bila da se građanima pruži nov savremen način komuniciranja sa gradskom upravom. To se sprovodilo putem sajta, pa zatim i vibera. Glavna pomoć građanima je bila ta da sve usluge gradske uprave mogu da se naruče i dobiju na ovaj način. Konkretno sve je počelo sa naručivanjem i dobijanjem izvoda iz Matične knjige državljanstva, kao i pružanje informacija kako ostvariti prava na socijalnu pomoć i pravo na dečiji dodatak, a sada se vremenom proširuju usluge“, rekao je Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnika Sombor.

„Okupili smo se ovde da danas promovišemo MIU, digitalnu asistentkinju Gradske uprave. MIA je razvijena u sklopu regionalnog projekta pod nazivom „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem chatbot platforme i aplikacije“. Projekat je deo razvojnog programa nemačkog razvojnog ministarstva za saradnju i razvoj „Divelop“, a sprovode ga NALED, GIZ i Kompanija SAGA. Najveću korist od svega će imati sami građani ali i Gradske i Opštinske uprave. Sve je dostupno non-stop, a nalazi se i na zvaničnim sajtovima, dok se gradske uprave afirmišu kao efikasna administracija koja pruža tačne i korisne informacije građanima. Usluge se poširuju vremenom i sada se pored informacija može prijaviti i komunalni problem a biće noviteta još vremenom“, zaključuje Stefanos Jokić, kordinator ispred NALED-a.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena