Yunet
 

Društvo

Usklađivanje pavosudnih zakona za Ustanovom

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 6. februar 2023. • 00:00 •

Usklađivanje pavosudnih zakona za Ustanovom

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović obrazložila je poslanicima Skupštine Srbije set pravosudnih zakona, među kojima su predlozi zakona o sudijama, o uređenju sudova, Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaštva i Javnom tužilaštvu.

Popović je, obrazlažući predloge zakone, istakla da se oni donose radi usklađivanja sa aktom o promeni Ustava koji su građani podržali na referendumu 16. januara prošle godine, a koji je proglašen 9. februara.

Ministarka pravde je napomenula da je to uslov i za dalju reformu pravosudnog sistema, navodeći da predstavlja najznačajniju reformu u vladavini prava koja predstavlja osnovnu vrednost demokratskog društva.

Prema njenim rečima, propisano je da će se zakoni uskladiti sa aktom o promeni Ustava u roku od godinu dana od proglašenja akta u Narodnoj skupštini, što je 09. februar ove godine, te dodala da je odmah po proglašenju akta Ministarstvo pravde započelo rad na izradi zakona.

Popović je posebno naglasila da su o predlozima zakona pribavljena pozitivna mišljenja Venecijanske komisije koja su se odnosila na proces izrade zakona koji je ocenjen kao transparentan.

Predlozi zakoni će građanima omogućiti da lakše i brže ostvare svoja prava, sudijama veću nezavisnost, a tužilaštvu samostalnost. Veća pravna sigurnost utiče na priliv investicija, a sve to dovodi do povećanja standarda građana, naglasila je ona.

Ministarka pravde je istakla da se zakonima zabranjuje neprimeren uticaj na sudije u vidu pretnji, korišćenja javnog položaja, a koji može da utiče na tok daljeg sudskog postupka.

Predlog zakona o sudijama predviđa stalnost sudijske funkcije. Sudijska funkcija je stalna i predviđeno je ukidanje probnog perioda za sudije od tri godine, rekla je ministarka pravde.

Popović je dodala da se najvažnija izmena odnosi na izmeštanje izbora sudija iz Narodne skupštine, uključujući i one koji se prvi put biraju na javnu funkciju, a javni konkurs će objavljivati Visoki savet sudstva.

Ministarka pravde je napomenula i da su odredbe o materijalnom položaju sudija i javnih tužilaca ostale nepromenjene, te dodala da će u narednom periodu država učiniti sve da se pronađe način kako bi plate sudija i tužilaca bile adekvatne.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena