Yunet
 

Društvo

Yu Peace mreža: Vikend u Somboru

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 21. mart 2023. • 00:00 •

Yu Peace mreža: Vikend u Somboru

Centar za razvoj zajednice „Link“ u Somboru je, posle dužeg vremena, organizovao vikend posetu za svoje prijatelje iz „YuPeace“ mreže. 40 mladih je boravilo u domovima učesnika iz našeg grada i tako imali prilike da upoznaju njihove porodice i još bolje se povežu.

Tokom njihovog boravka u Somboru, domaćini su priredili i brojne aktivnosti.

„Sad se nalazimo ispred Srednje ekonomske škole koja trenutno ima jedan projekat u saradnji sa Društvom za zaštitu ptica, koji se sastoji do sađenja sadnica o kojima ćemo kasnije brinuti. Inače, škola ima tradiciju sađenja drveća u ovoj svojoj okolini i trudimo se da ona izgleda što bolje i zdravije. To sada možemo da preslikamo i na aktivnosti Yu Peace-a, da pokušavamo da nam okolina bude raznolika, lepa, zdrava, prijatna za svakoga, tako da ova omladina ovde iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Sombora radi na tome da životu učini ugodinijim. Od drugih aktivnosti koje ćemo raditi ovde u okolini ćemo da sortirno prikupljamo otpad, budući da u školi postoje sortirne kontejnere u koje cemo ubaciti. A posle podne nas očekuju pomalo drugačije i interesantne aktivnosti“, između ostalog istakla je Valerija Forgić, članica Centra za razvoj zajednice „Link“.

Mladi, koji su došli iz Tuzle, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Srebrenice, Vukovara i Brčkog, po prvi put su boravili u Somboru. Zanimalo nas je kakvi su im prvi utisci.

„Prvi put sam u Somboru. Sombor je jako lep divan grad, sviđa mi se što je zelenilo svuda oko nas. Jedva čekam da dođem nekada preko leta da vidim kako sve ovo izgleda kada procveta, do sada što sam ljude upoznala su stvarno divni“, ističe Adna Islamović iz Tuzle.

„Prve utiske sam stekao odavno, jer nisam prvi put ovde, prvi put sam u Sombor sa ovom organizacijom došao ja mislim 2019. godine i isto smo bili na ovom mestu, imali smo slične aktivnosti, tako da pamtim samo po dobrome“, rekao je ovom prilikom Danilo Petrović iz Vukovara.

„Ja sam iskreno fascinirana gradom, jako je velika promena za razliku od mog rodnog grada pošto je tamo jako sve brdovito, a ovde je sve jako ravno. Jako je zeleno, puno je prirode oko nas. Jedva čekam da ponovo dođem ovde, možda preko leta, kada grad bude još življi“, zaključuje Lejla Puljarga iz Gornjeg Vakuf-Uskoplja.

Ovaj susret finansirao je Komitet za ljudska prava i demokratiju iz Kelna, koji finansira projekat „Odmor od rata-Izgradnja mira“ već 30 godina, zahvaljujući tom projektu nastala je i YuPeace mreža koja okuplja ove mlade ljude.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena