Yunet
 

Društvo

Unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i njihovih organizacija

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 14. mart 2024. • 00:00 •

Unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i njihovih organizacija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković, koji je danas predsedavao prvom sastanku Radne grupe za izradu nacrta zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom, istakao je da će njegovim usvajanjem Srbija biti među prvim državama u regionu koje zasebnim pravnim aktom uređuju to pitanje.

Selaković je rekao da je pred Radnom grupom zadatak da izradi jedan kvalitetan nacrt zakona, koji će regulisati osnivanje, način funkcionisanja, finansiranja i rada organizacija osoba sa invaliditetom, ali i omogućiti formiranje registra organizacija i saveza osoba sa invaliditetom i svih njihovih članova, čime bi se omogućilo izdavanje posebne kartice koje bi služila za ostvarivanje različitih vrsta pogodnosti.

Ministar je objasnio da je uvidom u upravne sisteme suseda Srbije ustanovljeno da su ovakve posebne zakone koji regulišu organizacije osoba sa invaliditetom donele samo Slovenija (2002. godine) i Severna Makedonija (2008. godine), dok Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Albanija i Mađarska status i njihovo delovanje regulišu kroz krovne zakone o organizacijama civilnog društva, odnosno zakone o udruženjima ili fondacijama.

On je naglasio da se savezi osoba sa invaliditetom u Srbiji u najširem smislu bave zaštitom prava članova i da su prepoznati kao važni partneri Ministarstva u iniciranju promena radi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i njihovih organizacija.

Kada sam započeo svoj mandat, jedna od prvih aktivnosti bila je upravo sastanak sa predstavnicima Saveza udruženja osoba sa invaliditetom, podsetio je Selaković, napominjući da je na tom sastanku ukazano na potrebu da se donese poseban zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom i da je dogovoreno da Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom dostavi predlog nacrta ili radne verzije zakona.

Ministar je napomenuo da Ministarstvo postupa u skladu sa uspostavljenom obavezom država potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom da u procesima donošenja odluka o svim pitanjima koja se odnose na osobe sa invaliditetom omogući njihovo aktivno učešće preko organizacija koje ih predstavljaju.

On je naveo da je Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom pripremio predlog radne verzije zakona, koji je zasnovan na ranijoj radnoj verziji iz 2015. godine, ali i prilagođen promenama koje su se u međuvremenu dešavale i nekim novim rešenjima, što može da bude jedna od polaznih osnova za pripremu nacrta ovoga zakona.

Selaković je ukazao na to da je pitanje unapređenja položaja osoba sa invaliditetom među prioritetnim zadacima Ministarstva, pri čemu je donošenje ovog zakona jedan od preduslova za bolju zaštitu prava i otklanjanje prepreka sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju.

Ministar je posebno zahvalio Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom i predsedniku Saveza slepih Srbije Milanu Stošiću jer su na velikom sastanku sa predstavnicima svih saveza osoba sa invaliditetom Srbije, održanom 4. novembra 2022. godine, pokrenuli ovo pitanje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena