Yunet
 

Društvo

Potpisan sporazum za projekat „Stručno obrazovanje i zapošljavanje mladih“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 10. april 2024. • 00:00 •

Potpisan sporazum za projekat „Stručno obrazovanje i zapošljavanje mladih“

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije, Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su implementacioni sporazum za projekat „Stručno obrazovanje i zapošljavanje mladih“.

Cilj projekta je da sistem srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih bude u skladu sa potrebama održivog razvoja i zelene transformacije.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je tim povodom da obrazovni sistem treba da odgovori izazovima transformacije ekonomije i zahtevima za novim tehnologijama i pristupima u skladu sa ciljevima održivog razvoja definisanih u Agendi 2030.

Đukić Dejanović je navela da je jedna od ključnih tema proces zelene transformacije privrede i spremnost obrazovnog sistema da podrži takvu promenu.

Prema njenim rečima, cilj projekta je da se obrazovni sistem osnaži da može efikasno da odgovori na izazove kroz afirmaciju koncepta održivog razvoja, unapređenje institucionalnih kapaciteta i modernizaciju obrazovne ponude u formalnom i neformalnom obrazovanju.

Kako je istaknuto, određeni postojeći obrazovni profili i stručne obuke biće modernizovani integrisanjem zelenih veština, a projekat će podržati i razvoj novih obrazovnih profila i stručnih obuka koji odgovaraju zahtevima zelene tehnologije i održivog razvoja.

Vlada Nemačke odobrila je sredstava u iznosu od 3,5 miliona evra za projekat, koji će trajati do kraja 2026. godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena