Yunet
 

Kultura

Likovno odeljenje Gradskog muzeja Sombor dobilo dva vredna poklona

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 21. april 2022. • 00:00 •

Likovno odeljenje Gradskog muzeja Sombor dobilo dva vredna poklona

Likovno odeljenje Gradskog muzeja Sombor nedavno je dobilo dva vredna poklona.

Vladimir Tomić poklonio je svoj rad pod nazivom „20W40W65W”, 1980, akril na platnu. Tomić je nagrađen otkupnom nagradom XVII Likovne jeseni, 1977. i njegov rad „Dijagonala” često je izlagan na povremenim i stalnim izložbama fonda „Likovna jesen”.

Tomić je rođen u 1948. u Bečeju. Završio 1972. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstva, u klasi profesora Stojana Ćelića, te poslediplomske studije 1977. na istoj akademiji kod profesora Milana Kečića. Njegov rad karakteriše brižljiv i precizan slikarski postupak u duhu nove figuracije sedamdesetih, s redukovanim geometrijskim formama organizovanim unutar površina u kojima ispituje mogućnosti perspektive i mešanja optičkih prioriteta u najčešće vrlo duhovitim rešenjima.

Takođe, Likovno odeljenje je dobilo crtež „Portret dr Slobodana Kupusarevića”, 1941, olovka na hartiji,autora Grgura Stanojevića. Crtež je muzeju poklonio naš sugrađanin Stevan Božić. Crtež je izveden kao karikatura što ne čudi budući da se Stanojević bavio novinskom karikaturom i objavljivao u beogradskom humorističkom listu „Đavo” posle Prvog svetskog rata.

Grgur Stanojević rođen je u Smederevskoj Palanci 1907. Diplomirao je na Umetničkoj školi u Beogradu 1928. U Somboru je boravio između 1930. i 1938. gde je slikao, predavao i bavio se izdavačkim radom. Radio je uglavnom portrete, predele i karikature u tehnici ulje na platnu, akvarel i crtež. Umro je u Beogradu 1946.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena