Yunet
 

Kultura

Dušan Kolundžija objavio novu knjigu “ U slavu sporta 2″

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 2. maj 2022. • 00:00 •

 Dušan Kolundžija objavio novu knjigu “ U slavu sporta 2″

“U slavu sporta 2 ” je najnovija knjiga Dušana Kolundžije sportskog novinara u penziji koji je u svojoj bogatoj karijeri izveštavao sa mnogobrojnih velikih takmičenja, svetskih i evropskih prvenstava, olimpijskih igara, univerzijada, mediteranskih igara.

Obe knjige pod nazivom “U slavu sporta” pune su zanimljivih ne samo sportskih priča o rezultatiima pomenutih sportista nego detalja iz njihovih života, koji su itekako vredni pažnje i zaslužuju da se ne zaborave. U prvoj knjizi, objavljenoj pre dve godine, na papiru se našla 101 ličnost a sada ih imamo 55.

„Pre dve godine kada smo bili, mi stariji od 65 godina, zbog korone zatvoreni odlučio sam da napišem knjigu o ljudima o kojima sam manje pisao u prethodnim knjigama. I tako je nastala knjiga “U slavu sporta”. Kriterijum je bio taj da su to priče o ljudima koji su se ostavili trag u u sportu, ali su bili i veoma uspešni u kasnijem životu. Ovde ima priča o dva akademika, o narodnom heroju, tu su priče o 15 univerzitetskih profesora i još toliko doktora nauka i magistara nauka. Tu je priča o vrhunskom sportisti koji je kasnije postao vrhunski limar, pa čovek koji je bio isto to, a posle vrhunski keramičar“, ističe Kolundžija.

Kako sam Dušan kaže skoro svi spomenuti sportisti, koji su među živima naravno, znaju da se nalaze u ovim knjigama, i većina želi da ih ima, a veliki broj prijatelja mu naručuju po nekoliko knjiga jer žele da ih poklone nekome.

„U drugoj knjizi skoro svi tekstovi su autorizovani tj svako je upoznat sa tim da je deo ove knjige i sa onim što piše o njemu. Insistiram na tome zbog toga što kako kažu “spomenik na groblju stoji dok ga obilazimo, kad to prestane on se sruši” a spomenik u knjizi ostane večno. Želja mi je da se ovi ljudi nikad ne zaborave. Oni su to zaslužili svojim rezultatima i životom posle sportske karijere. Puno je interesovanja za ove knjige, neki mi traže i po nekoliko primeraka jer žele da ih imaju, ali i da ih nekome poklone“

Dušan i dalje radi na novim sportskim knjigama, pa smo ga pitali šta sledeće možemo očekivati od njega.

„Pre dvadest godina sam objavio knjigu o rvanju u Jugoslaviji, a sada završavam knjigu o rvanju u Somboru jer mi imamo čime da se pohvalimo, a radim i na knjizi o razvoju stonog tenisa u Somboru“

Kao što smo čuli Dušan stalno piše i objavljuje nešto vredno pažnje o drugima , ali, po nagovoru porodice, radi se knjiga i o novinaru Kolundžiji, u kojoj će se naći do sada neobjavljeni rukopisi, a koji govore o zanimljivim trenucima iz njegovog ličnog života.

„Na kraju radim nešto kao autobiografiju. Nije pisana hronološkim redom, reč je o mojim, rukopisima i sećanjima tokom svih ovih godina rada. Imao sam privilegiju da obiđem mnoga poznata mesta i upoznam mnogo interesantnih ljudi. Pišem je po nagovoru porodice i biće malog tiraža samo za najbliže članove porodice“, zaključuje Kolundžija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad