Yunet
 

Kultura

“Likovno saborovanje” Udruženja obolelih od multiple skleroze „Zapadna Bačka”

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 23. maj 2022. • 00:00 •

 “Likovno saborovanje”  Udruženja obolelih od multiple skleroze „Zapadna Bačka”

XVII „Likovno saborovanje“ održano je u petak, 20. maja, u prostoru Vile na “Tamara” u Somboru. Pored tradicinalnog učešća eminentnih slikara iz Srbije, Republike Srpske, pa i Evrope, susret su ove godine obogatili predstavnici i članovi Udruženja osoba sa invaliditetom sa kojima je zajednički obeležen 30. maj – Svetski dan posvećen obolelima od multiple skleroze. Druženju i umetničkom stvaranju slikara u prirodi, dodata je i organizacija sportskih nadmetanja prilagođenih osobama sa invaliditetom.

Manifestaciji su prisustvovali i svojim prisustvom podržali članovi Gradskog veća Darko Smiljanić i Srđan Savić, kao i predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušanka Golubović.

„Za nas je posebno važno, uoči datuma kada obeležavamo borbu protiv multiple skleroze, kao značajan datum, da organizujemo ovakav događaj i skrećemo pažnju na to da ta bolest zapravo jeste prisutna u našem društvu, da ona kao takva, pored zdravstvenog ima i svoj socijalni aspekt, da utiče ne samo na obolelog, nego i na porodicu i da sistemski, kako Ministarstvo, tako i lokalna samouprava, treba da daju podršku u svakoj zajednici, kako bi život tih ljudi i tih porodica bio što kvalitetniji““, istakla je Dušanka Golubović.

„Naš zadatak jeste da afirmišemo razvoj socijalne zaštite, imajući u vidu sve osobe sa opštim i posebnim potrebama. Želim da naglasim da će lokalna samouprava uvek podržati rad ovakvih udruženja putem godišnjeg konkursa“, rekao je Darko Smilajnić.

Poseban gost Udruženja i predsednika Udruženja Živka Radmila bila je i Predsednica Društva multiple skleroze Vojvodine, Jasna Brančić, koja je ovom prilikom istakla da je čast, zadovoljstvo i privilegija prisustvovati događaju koji se 17 godina u kontinuitetu dešava u okviru društva koje posluje već 22 godine.

„Somborsko udruženje obolelih od multiple skleroze članica je Društva multiple skleroze Vojvodine, zajedno sa ostalih 13 članica. Ukupno imamo oko 1000 članova, međutim, broj obolelih je višestruko veći na teritoriji Vojvodine. Naš moto je udruženje – mesto druženja. Želeli bismo da osnažimo mlade ljude, pogotovo pošto se bolest primiče mlađoj populaciji, da se pridruže našim udruženjima, gde će uvek naći toplu reč, savet, neće morati da objašnjavaju sa čime žive oni, sa čime žive članovi njihovih porodica, jer multipla je nedovoljno poznata, nepredvidiva i ona može već danas da postane deo svačijeg života, tako da je Udruženje prava adresa, lokalno i na nivou Pokrajine i nivou Republike“, zaključuje Jasna Brančić.

Predsednik Udruženja Živko Radmilo se pred svečani ručak zahvalio svim prisutnima, posebno Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i upravi Grada Sombora koji su uvek tu kao velika podrška.

Na ovogodišnjem okupljanju učešće je uzelo preko 70 umetnika i članova udruženja iz Inđije, Bačke Topole, Кule, i Novog Sada.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad