Yunet
 

Kultura

„Najlepšu ljubavnu pesmu“ napisao Aleksandar Milosavljević

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 31. maj 2022. • 00:00 •

 „Najlepšu ljubavnu pesmu“ napisao Aleksandar Milosavljević

Srpska čitaonica „Laza Kostić“ organizovala je ove godine prvi put Konkurs za „Najlepšu ljubavnu pesmu“. Na konkurs jedne od najstarijih kulturnih institucija srpskog naroda pristiglo je po rečima člana žirija prof dr Tihomora Petrovića preko 100 radova iz cele Srbije i regiona.

„Svi stihovi su bili dobre umetničke težine i vrednosti, bilo je teško izabrati najbolje. Ipak žiri koji je radio u sastavu dr Aleksandar Jerkov kao predsednik i članovi dr Sunčica Denić i moja malenkost izabrao je najbolju pesmu, a to je „Uzmi kamen“ Aleksandra Milosavljevića. U isto vreme žiri je odlučio da pohvali 3 rada, a to su pesme: „Dragom pogledu“ Ilije Pavlovića, „Ruža mog srca“ Aleksandre Mijić i pesmu „Mitrovdan i ti“ Slavice Jovanović.

S obzirom da su kao što sam već rekao sva dela imala umetničku vrednost, odlučili smo da kao organizatori i izdavači, pripremili, publikovali i izdali „Almanah ljubavi“ sa preko 60 pesama pristiglih na konkurs jer mnoge od njih zaslužuju da se nađu u Antologije ljubavne poezije. Nadamo se da će ovo postati tradicionalno i da će Srpska čitaonica postati prepoznatljiva, pored ostalog i po ovom konkursu za „Najbolju ljubavnu pesmu““, ističe prof dr Tihomor Petrović, član žirija.

Proglašenje pobednika Konkursa organizovano je u subotu, 28 maja, u svečanoj sali Srpske čitaonice. Posle pročitanih stihova najlepše ljubavne pesme „Santa Mariaa della Salute“ Laze Kostića, i pozdravne reči domaćina, odluku žirija je pročitao prof dr Tihomir Petrović, a nagrade uručivao predsednik Srpske čitaonice Borislav Avramović. Iz opravdanih razloga pobednik Konkursa Aleksandar Milosavljević nije bio prisutan kao ni dvoje pohvaljenih autora pa će im nagrade i pohvale biti naknadno uručene.

Pobedničku pesmu je pročitala učenica somborske Gimnazije Saša Majstorović.

Od nagrađenih bila je prisutna samo Aleksandra Mijić koja je prisutnima pročitala svoju pohvaljenu pesmu:

Narator program je bila učenica somborske Gimnazije Saša Majstorović, a muzikom na gitari i pesmom svečanost je ulepšao profesor Dejan Uzelac.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena